Мислите си, че дъгата е само един тип? Грешите. Преди време френски метеоролог предложи нова система за класификация на дъгите. Тя ги разделя на 12 типа и позволява дори на най-отдалечения от науката човек да разбере при какви атмосферни условия е възникнала дъгата.

Далече не всички дъги са съставени от 7 полета с различен цвят  от червено до лилаво. Понякога над първата дъга има втора, по-малко ярка, с цветове в обратен ред, понякога в средата има тъмно поле, а понякога от дъгата липсват един или повече цвята.

Стандартните класификации се опират на размера на дъждовните капки, от които се образува природният феномен – колкото по-големи са капките, толкова по-ярка е дъгата. Вторият начин е основан на изчисления за височината на Слънцето над хоризонта.

За да отчете цялото разнообразие от дъги, Жан Рикар и екипът му събрали стотици снимки на дъги и успели да ги разделят в 12 групи  според яркостта на основните 6 цвята и интензивността на тъмното поле между първичната и вторичната дъга, както и отсъствието на някой от цветовете - зелено, синьо и лилаво.

Облачната червена дъга например се появява само на залез и на изгрев и е причинена от малки капки дъжд.

Според Рикар изучаването на дъгата може да помогне и при проучването на Вселената. Признаците за такива природни явления в атмосферата на екзопланетите говорят, че там има вода, а с нея и условия за живот, смята метеорологът.

Двойна дъга. Снимка: James Wheeler / Shutterstock

През 50-те години е предложена класификация въз основа на размера на капките, които създават дъгата. Колкото по-големи са капките, толкова са по-ярки цветовете.

Друг опит да бъдат класифицирани е според височината на слънцето над хоризонта. При около 70° в дъгата преобладават сини и зелени цветове, а по-близо до хоризонта са повече в червено и жълто.

"На залез слънце или изгрев, цветът на слънцето и интензивността на светлината се променят драстично", обяснява Рикар. Когато слънцето е ниско над хоризонта, светлинните лъчи трябва да преминат през по-дебел слой от земната атмосфера. "Червеният успява да премине, но другите дължини на вълните изчезват напълно".

Източник: National Geographic