„Джуно“ успява да надникне през гъстите облаци на Юпитер и да направи едни от най-невероятните снимки на тази планета, а сега космическият апарат на NASA насочи взора си и към Ганимед и засне за първи път северния полюс на този космически обект.

Това е не само най-големия спътник в Слънчевата система, но и единственият със свое собствено магнетично поле и океан, разположен под повърхността (подобно на Европа). Тук откриваме повече вода, отколкото има въобще на повърхността на Земята.

Взаимодействието между леда на повърхността и магнетичното поле е една от причините NASA да извърши тези наблюдения. Плазмата от огромното магнетично поле на Юпитер пътува до спътника, а заредените частици се насочват към полюсите му. На земята получаваме сияния, когато тези частици навлязат в атмосферата, но на Ганимед няма кой знае каква атмосфера. Затова въпросните частици удрят ледената повърхност.

Както става ясно от направените наблюдения с помощта на инструмента JIRAM на борда на „Джуно“, плазмата буквално променя леда. На екватора ледът има кристална структура, докато на полюса той е аморфен, а постоянното бомбардиране с плазма променя начина, по който водните молекули в леда се държат една с друга.

Снимките са направени на 26 декември 2019-а, когато „Джуно“ е бил на около 100 000 км от повърхността на Ганимед. Космическият апарат ще продължи своите изследвания още една година. На 30 юли 2021 той ще бъде деорбитиран към Юпитер, за да се елиминира рискът от замърсяване на ледените спътници.

Източник: IFLScience