Космическият апарат „Джуно“ на NASA забеляза нов тип светкавици на Юпитер – те „танцуват“ по горната част на облаците и вероятно са предизвикани от амоняка. И преди астрономи са се натъквали на светкавици на газовите гиганти, но никога толкова високо в тяхната атмосфера, което означава, че тук те не биха могли да се образуват по начина, по който сме си мислели.

Откакто „Вояджър“ за първи път засече светкавици на Юпитер през 1979-а, планетарните учени си мислеха, че те се образуват така, както и на Земята – във водни облаци по време на гръмотевични бури. „Вояджър“ „видя“ светкавиците като ярки петна по горните части на облаците, което означава, че те в действителност са се зародили дълбоко в самите водни облаци. Тези „плитки“ светкавици обаче, които „Джуно“ е засякъл по тъмната страна на Юпитер, са се образували твърде високо – на място, където е прекалено студено, за да може да има водни облаци.

Изследователски екип, ръководен от Хайди Бекер от Лабораторията за реактивно движение на NASA, смята, че тези светкавици са се образували от течен амоняк, изпълняващ ролята на „антифриз“.

„Близкото прелитане на „Джуно“ над облаците ни позволи да видим нещо изненадващо – по-малки и по-плитки проблясъци, които са се зародили на много по-големи височини в атмосферата на Юпитер, отколкото някога сме си мислели, че е възможно“, казва Бекер.

Снимка: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill © CC BY

В научния журнал Nature Бекер и колегите ѝ твърдят, че мощните гръмотевични бури, с които Юпитер е известна, изхвърлят водните ледени кристали високо в атмосферата, където атмосферният амоняк ги разтопява. Така се образува нов водно-амонячен разтвор. Светкавиците са засечени на около 25 км над водните облаци на Юпитер, където средните температури са от порядъка на -88 градуса по Целзий – твърде студено, за да може да съществува течна вода.

„На тези височини амонякът изпълнява ролята на своеобразен антифриз – намалява точката на топене на водния лед и позволява образуването на облак с амонячно-водна течност – казва Бекер. – В това ново състояние падащите капчици амонячно-водна течност могат да се сблъскат с вървящите нагоре ледени кристали и да електрифицират облаците. За нас това бе особено голяма изненада, тъй като на Земята не съществуват амонячно-водни облаци.“

Във видеото по-долу можете да се насладите на една страхотна симулация, която ще ви покаже тези „плитки“ светкавици в действие.

Източник: IFLScience