Вероятно ще се изненадате от факта, че и четирите гиганта в нашата Слънчева система притежават пръстени. И те не могат да стъпят и на малкия пръст на тези на Сатурн. Защо Юпитер – най-голямата планета – няма и най-големите пръстени? Ново изследване разплита тази мистерия. Основните виновници са четирите най-големи спътника на Юпитер.

Според симулации, приети за публикация в Planetary Science Journal, Йо, Европа, Ганимед и Калисто – т.нар. Галилееви спътници – са големи и влиянието им е толкова голямо, че те биха унищожили която и да е по-голяма система от пръстени.

„Дълго време ме човъркаше защо Юпитер няма още по-впечатляващи пръстени – такива, каквито биха засрамили Сатурн“, казва водещият автор на изследването Стивън Кейн от Калифорнийския университет в Ривърсайд. „Ако Юпитер ги притежаваше, те щяха да ни изглеждат много по-ярки, тъй като планетата се намира значително по-близо от нас, отколкото Сатурн.

Пръстените на Юпитер са тънки и крехки. Те са съставени от прах, който не отразява светлината особено ефективно. Ето защо се виждат значително по-трудно.

Симулациите изследват орбитите и на Юпитер, и на Галилеевите спътници. Те разиграват потенциални сценарии, свързани с начина, по който пръстените вероятно са се образували през астрономическите епохи. Кейн и неговият колега Зексин Ли откриват, че е малко вероятно Юпитер някога да е имал голяма система от пръстени. Големите спътници пречат на натрупването на скали и прах около Юпитер по начина, по който това се случва около Сатурн.

„Открихме, че Галилеевите спътници на Юпитер, единият от които е най-големият в Слънчевата система, биха унищожили изключително бързо по-големите пръстени, които потенциално биха се образували“, добавя Кейн. „Масивните планети образуват масивни спътници, които им пречат да имат значителни пръстени.“

Благодарение на този научен труд бихме могли да си направим и интересни заключения относно екзопланетите. Така например ако даден свят, намиращ се извън Слънчевата система, не разполага с пръстени, това означава, че той би имал огромни спътници. И обратното. Изследването хвърля повече светлина и върху историята на Слънчевата система. Пръстените на Уран например представляват една интригуваща мистерия, която вероятно е свързана с множеството странности на планетата.

За разлика от орбитата на всички останали планети в Слънчевата система, тази на Уран е леко накривена. Смята се, че причината за това е, че преди милиарди години огромен обект се е врязал в планетата. Пръстените на Уран биха могли потенциално да съдържат доказателства за този удар.

Можете да прочетете изследването в arXiv.

Източник: IFLScience