Космическата сонда „Джуно“ на NASA направи едни от най-близките снимки на Ганимед, които сме виждали от десетилетия насам. И те разкриват повърхността на този леден спътник на Юпитер в неподозирани детайли.

Ганимед е най-големият спътник в Слънчевата система – по-голям дори и от Меркурий. Той разполага със свое собствено магнитно поле, с ядро, богато на желязо, и с цял подземен океан, който вероятно съдържа повече вода от всички океани на Земята. Това определено е свят, който си струва да бъде изучен.

Основната мисия на „Джуно“ е да надникне във вътрешността на Юпитер. Сондата вече направи някои наистина впечатляващи снимки на газовия гигант, но по време на своите прелитания тя хвърля по едно око и на множеството му спътници. На 7 юни „Джуно“ прелетя над Ганимед и направи няколко фотографии. Първата е на т.нар. JunoCam и показва ледената повърхност през зелен филтър – тя разкрива кратери и дори тектоничните характеристики на космическото тяло. Резолюцията на изображението е около 1 км на пиксел.

Тази снимка на Ганимед е направена от JunoCam на „Джуно“ на 7 юни 2021-ва. Източник: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

„Джуно“ засне почти цялата страна на обгърнатия от замръзнала вода спътник. „Никой друг космически апарат не се е доближавал толкова близо до гигантския спътник от десетилетие насам – коментира Скот Болтън. – Ще отнеме известно време, докато направим съответните научни заключения. Междувременно можем да се насладим на това небесно чудо.

Скоро вероятно ще видим не по-малко впечатляващи снимки и със червени, и със сини филтри, създадени от експертите на NASA. Те ще ни предоставят един цветен портрет на спътника.

„Джуно“ направи не по-малко чудесна фотография и на нощната страна на спътника, където светлината, отразявана от Юпитер, е била достатъчно силна, че да освети Ганимед и да позволи на навигационната камера Stellar Reference Unit на апарата да направи снимка.

„Тъмната страна“ на Ганимед, заснета от Stellar Reference Unit на “Джуно“ на 7 юни 2021-ва. Източник: NASA/JPL-Caltech/SwRI

Източник: IFLScience