За първи път астрономи откриват доказателства за водни изпарения в атмосферата на Ганимед – спътника на Юпитер.

Ганимед, най-големият спътник в Слънчевата система, е покрит с ледена кора. Учените вярват, че той вероятно разполага с течен океан на 161 км под своята повърхност и че този океан би могъл да поддържа извънземни форми на живот.

В понеделник NASA съобщи, че заключенията са направени въз основата на анализ на данни от телескопа „Хъбъл“, събрани през последните две десетилетия.

Най-вероятно обаче тази вода идва от подземния океан. По-скоро става дума за лед, изпаряващ се от повърхността на спътника.

Уви, тези водни изпарения не разкриват каквито и да било подробности за потенциалните извънземни форми на живот на Ганимед. Благодарение на тях обаче учените успяват да научат повече подробности за атмосферата на спътника. Доскоро те знаеха, че тя съдържа единствено кислород.

На снимките по-горе – ултравиолетови фотографии на „Ганимед“, направени от телескопа „Хъбъл“ през 1998-а. Първоначално учените смятат, че те показват атомния кислород на атмосферата. Новият анализ обаче открива, че разликите в ултравиолетовите сияния са съпоставими със затоплянето на повърхностната температура на Ганимед през деня – точно когато водата преминава през сублимация. Източник: NASA/ESA/Lorenz Roth

„Досега бе наблюдаван единствено молекулярен кислород – казва ръководителят на екипа Лоренц Рот от Кралския технологичен институт (KTH) в Стокхолм, Швеция. – Това се случва, когато заредени частици еродират ледената повърхност.“

Изследването е публикувано в Nature Astronomy.

Източник: Business Insider