Не би било преувеличено да се каже, че Ришад Тъбакоуала - главният стратег и член на борда на директорите на френския рекламен гигант Publicis, е един от най-умните в глобалния рекламен бизнес, посочва изданието за маркетинг Adweek. 

Тъбакоуала има опит в Mainardo de Nardis, както и като главен изпълнителен директор на OMD Worldwide и Robert Schwartz, глобален ръководител стратегии и дизайн на групата Interactive Experience на IBM. По време на конференцията Dmexco, организирана в Кьолн, Германия, с участието на хиляди делегати (достигащи общо до 52 000 души), той сподели как в рамките на професионалния си опит е видял мобилните телефони да променят завинаги бизнеса на рекламата и какво да очакваме като развитие. Направи го във видеоинтервю за Adweek.com, след като представи подробни познания за реакциите на аудиторията от сцена на конференцията. 

По думите му, нищо не е имало толкова голямо влияние върху рекламния бизнес в последните години, колкото въвеждането на смартфоните на пазара през 2007 г. и масовизирането им след това по света. Това е дало възможност на маркетинга да събира големи обеми от данни. "Данните, обаче, до голяма степен са като петрола - може да имаш тонове, но докато не са рафинирани, не са потребни на никого", казва той. 

"Мобилният телефон, в общи линии, постави технологията на космическата совалка в ръцете на потребителите. Това в голяма степен ги овласти и по много начини можем да мислим за хората като за Давид, а за компаниите - като за Голиат. Телефоните станаха средството, което позволи на Давид да надвие Голиат. Това отправи предизвикателство към всички маркетолози и всички институции. Наричаме го Епохата на отдаване на сила (The Empowered Age)", казва Тъбакоуала. 

Промяната, причинена от джобния телефон с интернет, е ключова. Тя е задвижваща сила, която измени всичко - за клиентите на рекламните агенции, и следователно за самите агенции. 

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.