Ако се захласнете по страниците на някое интересна книга, това не само ще ви донесе много часове наслада, но всъщност може да промени мозъка ви, съобщава Telegraph.

Учени откриха, че невралните пътеки в мозъка се формират така, сякаш реално изживявате случващото се в книгата. Екипът от университета Емори в Атланта, щата Джорджия, е идентифицирал биологични промени в мозъците на група хора, които са участвали в експеримент, чиято задача е да докаже, че романите могат да имат значително влияние върху човешкото съзнание.

"Искахме да разберем как историите влизат в мозъка и какво правят там", обяснява неврологът проф. Грегъри Бърнс. "Разказите оформят нашия живот и в някои случаи дори ни определят като хора".

По време на експеримент 21 студенти са били накарани да прочетат книгата "Помпей" на британския автор на бестселъри Робърт Харис, разказваща за любовна история в района на изригващия вулкан Везувий, разрушил Помпей.

Студентите чели книгата в продължение на 19 дни, докато с апаратура мозъчната им активност била наблюдавана. Накрая студентите били препитани по прочетеното, за да се провери дали не лъжат, че са чели романа.

Изследванията показали, че по време на четенето са задействани онези функции на мозъка, които свързват мисълта с действието, тоест получавало се нещо подобно на желанието за тичане, което изпитва човек, когато си мисли за тичането.