Рядко откритие от останките на кораба "Отмъщението на кралица Ана" на известния пират Черната Брада ни дава уникален поглед върху това кои са били предпочитаните четива на пиратите преди стотици години.

Остатъци от разлагащата се хартия са били открити натъпкани в оръдие. Самото откритие е наистина забележително, защото е добре известно, че хартията рядко оцелява след корабокрушения, да не говорим след корабокрушение, което е станало преди 300 години. В 16 малки фрагмента учените са успели да разчетат след внимателен анализ приключенията на морски капитан, което звучи като съвсем подходящо четиво за моряци.

Отмъщението на кралица Ана е била в притежание на пирата само 6 месеца, след като той е я разбил край бреговете на Северна Каролина през Май 1718 година. След като са изоставили кораба на волята на морето, той е бил изгубен без следа до 1996 година, когато е бил открит и идентифициран.

Екипът от морски археолози са възстановили десетки хиляди артефакти, включително оръжия и ежедневни предмети като посуда, купи, лъжици и вилици, корабно оборудване, медицински инструменти, лични принадлежности, копчета, катарами за колани и лули. Хартията обаче се разлага твърде бързо в океана и вероятно затова дори и да е имало дневници или книги на борда те са били унищожени отдавна. С изключение на тези 16 фрагмента, които са преживяли океанската вода, защото са били надлежно натъпкани в дулото на едно от оръдията на кораба, като пълнеж за дървения тампон, който е предпазвал вътрешността на оръдието от атмосферните влияния.

Фрагментите са били идентиицирани като части от книгата на Едуард Кук “Пътешествие из Южното море, извършено през годините 1708, 1709, 1710 и 1711”, публикувана за първи път през 1712 година. Кук описва своите приключения на борда на двата кораба Дук и Дукеса, плаващи под ръководството на капитан Уудс Роджърс.

Източник: Science Alert