Медицинско издание докладва за две жени, изпитали „преходна слепота“, след като са проверявали смартфоните си в тъмното. В продължение на няколко месеца и двете са преживели загуба на зрението, продължаваща до 15 минути на вечер. Група специалисти от Лондон установих, че странният феномен се дължи на навика им да проверяват телефона си с едно отворено око в тъмното.

Просто ги попитах „Какво точно правехте, когато това се случи?“ – разказва Гордън Плант от очната болница „Мурфийлд“ в Лондон през АP.

Двете жени, на възраст 22 и 40 години, претърпели поредица от неубедителни медицински изследвания, сред които ЯМР и сърдечно-съдови изследвания, преди Плант да установи, че те са проверявали телефоните си по точно един и същи начин.

Лежейки на една страна, отваряйки окото, което е откъм тавана. Окото, което е откъм възглавницата, остава затворено.

Няколко минути след това действие, те преживявали временна загуба на зрението в окото, с което са гледали телефоните си. В началото това се е случвало два-три пъти на седмица, но скоро зачестило до всяка вечер.
Плант и колегите му смятат, че слепотата в „окото с телефона“ е причинена от неравномерното привикване със светлината между него и „окото на възглавницата“.

Когато светлината попадне върху ретината, тя кара пръчковидните фоторецепторни клетки вътре да променят формата си. Това позволява светлинният сигнал да се преобразува в електрически импулси, които се предават на мозъка чрез нервните влакна.

„Ретината е удивителна, защото може да се адаптира към различни нива на осветеност, вероятно по-добре от всяка камера.“ - казва Плант пред NPR. „Може да намалява чувствителността си, така че когато сте на плажа или сред яркия сняг, можете отново да виждате сравнително добре.“

Целият този процес може да отнеме 40 минути, за да може след излагане на ярка светлина отново да виждаме в тъмното.