Всички имаме таланти, които ни дават някакви предимства в работата. Някои от нас се справят по-добре, когато работят под напрежение, а други са изключително креативни личности, чиито идеи движат напред бизнеса. Понякога обаче талантът не е достатъчен. Доброто представяне в работата на най-добрите професионалисти се дължи основно на техните навици. Скорошно проучване на VitalSmarts, в което участват 1 800 работници, установява, че 46% от анкетираните смятат, че успехът им в тяхната кариера се дължи на правилните навици. Само 24% от респондентите преписват заслугите за професионалния си успех на вродени таланти, а 22,5% казват, че той се дължи на способността им да вземат добри решения.

„Що се отнася до постигането на успех, нищо не може да се сравни с добрите навици. Няма количество късмет, талант или интелигентност, които да компенсират лошите ежедневни навици“, казва Емили Грегъри, вицепрезидент „Развитие на продуктите“ във VitalSmarts и водещ изследовател на проучването.

Когато говорим навици, повечето хора си мислят за чисто физически дейности, които изпълняват в ежедневието си. „Голяма част от добрите навици обаче се отнасят до нашите мисли и психика, до вътрешния ни глас, който не спира да говори през деня. Те имат голямо влияние върху резултатите, които постигаме в работата си“, добавя Грегъри.

Някои от тези мисловни навици обаче са много по-мощни и значими от останалите. Ето четири от тях, които ще ви помогнат да постигнете успех:

Не бързайте да казвате „не“

Подхождайте без предразсъдъци към възможностите за развитие и растеж, които изискват от вас да излезете от зоната си на комфорт и не бързайте да им отговаряте с „не“.

„Това не означава, че трябва да кажете „да“, но в много случаи се наблюдава една автоматична реакция, при която човек отхвърля различни възможности, ако се чувства стресиран или напрегнат“, коментира Грегъри. „Бъдете отворени към новите възможности и преценете дали те си заслужават риска“, добавя тя.

 Според нея навиците попадат в две категории – такива, които създават енергия, и такива, които я фокусират.

„Навиците, които създават енергия, са спането медитацията, физическата активност и храненето. Когато става въпрос за фокусирането на енергия, промяната на отговор по презумпция от „не“ на „да“ ще ви помогне да подходите по-задълбочено и логично към изразходването на събраната енергия“.

Доверявайте се на интуицията си

Неспособността на хората да  вземат решения, особено в най-важните моменти, може да бъде истинска непреодолима пречка по пътя към успеха. Някои експерти наричат това състояние „аналитична парализа“. За това е важно да не прекаляваме с размислите и анализите на всяко наше решение и по-често да се доверяваме на интуицията ся. Според Грегъри човек се нуждае от 80% от информацията, за да вземе добре решение, и опитите да бъде достигната 100-процентова сигурност са загуба на време и енергия.

Бъдете любопитни

Всяка седмица отделяйте време за размисли върху вашите мечти. За да си изградите този навик, в началото трябва да започнете нещо малко и конкретно. „Любопитството намира различни прояви в различните хора. Някои четат и събират информация, докато други предпочитат да завързват разговори. Любопитството може да означава да посещавате семинари и курсове. Идеята е да си създадете навик за учене през целия живот“, казва Грегъри.

Започвайте деня с трудните задачи

Някои от най-широко разпространените навици са онези, които са свързани с първите действия, които хората предприемат всяка сутрин. Йога, чаша топло кафе, списък със задачи за деня - има много навици, които човек следва всяка сутрин. Сред тези обаче изпъква един, който е характерен за повечето успешни хора – започването на деня с трудните задачи.

Денят протича някак си по-леко, когато още от сутринта вече сте отхвърлили най-тежката задача, казва Грегъри.

Мисловните ви навици на пръв поглед може да изглеждат като нещо незначително и просто, но когато ги правите всеки ден, ефектите от тях се натрупват.

„Ние наричаме много от тези навици „спусъци“. Макар че те са малки и невзрачни, те предизвикат верижна реакция от други, по-значими и влиятелни навици.“. казва Грегъри.

Стефани Воза за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев / Мениджър Нюз