Изследователи от Калифорния заснеха изключително рядък вид дълбоководна риба в залива Монтерей. На пръв поглед този мъник прилича на блестяща бронзова пура, потъваща надолу с главата, но трепканията на опашката му издава действителната му същност.

Малкият бронзов красавец всъщност е риба дракон (Bathophilus flemingi). Нещо повече – това е най-редкият вид дълбоководни риби в залива Монтерей.

„За последните три десетилетия, през които изучаваме дълбоководните райони и в рамките на които сме заснели повече от 27 600 часа видео, сме откривали този конкретен вид едва четири пъти“, пишат изследователите.

Сегашните кадри са заснети по време на скорошна експедиция на „Уестърн Флайър“ – голям кораб на Аквариума в залива Монтерей (MBARI - Monterey Bay Aquarium Research Institute), от който учените пускат дистанционно пилотирани апарати, предназначени да изследват океанските дълбини.

В този конкретен случай видеото е заснето на около 300 метра дълбочина, но по всичко личи, че целта на рибата дракон е била да се гмурне още по-надълбоко.

Рибите дракон са изключително опитни плувци, както и сами можете да се убедите от кадрите на MBARI. Когато ловуват обаче, те дебнат тихо в тъмното и изчакват своята плячка.

Въпреки че Bathophilus flemingi е покрит с бляскави бронзови люспи, другите видове не са чак толкова цветни. Всъщност някои риби дракони са оцветени с някои от най-черните цветове, които откриваме в природата.

Когато се „усмихнат“, тези хищници разкриват своите изключително остри зъби. Някои дори са още по-зловещи - техните очи сияят със специфичен червен цвят. Други пък използват биолуминисцентни „рибарски въдици“, прикрепени за брадичката им, с чиято помощ примамват своята плячка.

В сравнение със своите родственици Bathophilus flemingi изглежда направо сладка и цветна. Но всичко това е следствие от нашата собствена перспектива. Ако отстраним светлината от безпилотния апарат, нейната бронзова кожа вероятно ще започне да абсорбира сините дължини на вълната и рибката ще стане почти невидима. Тя рядко достига повече от 16 см дължина, което означава, че тя на практика се превръща в игла в купа сено.

Източник: Science Alert