Добре дошли в прекрасния свят на подводните обитатели. От тюлени до акули, от китове до китови акули – в следващите редове ще научите какви точно същества плуват под океанските вълни и къде се намира мястото им сред животните, които са много по-щастливи на сушата.

Защо акулите не са бозайници?

Като начало нека обърнем внимание на една често срещана грешка. Акулите не са бозайници, те са риби.

От таксономична гледна точка има два големи класа риби. Има Osteichthyes или костни риби, които включват видове като златни рибки, пъстърви и пирани. Вторият голям клас е Chondrichthyes. Те са известни като хрущялни риби; имат челюсти и скелети, изградени от хрущяли, а не от кости. Това е класът, към който принадлежат всички акули, а Австралийският музей разполага с полезна схема, която представя всичко това.

По данни на Международния фонд за защита на животните в океаните и понякога в езерата по света плуват около 500 вида акули.

Океански бозайници

Всички китове, делфини, морски свине и тюлени са морски бозайници. Първите три вида принадлежат към инфраразред китоподобни, което означава, че всички те са в близко родство. За разлика от тях тюлените принадлежат към инфраразред Pinnipedia, който включва също морските лъвове и моржовете.

Китови акули

Нещата могат да бъдат доста объркани, когато става въпрос за наименования на животни. Китовата акула е ярък пример за това. Китовите акули (Rhincodon typus) не са китове и следователно не са бозайници, а акули и следователно риби. Те могат да достигнат дължина от около 12 метра и тегло до 20,6 тона според National Geographic. Всъщност те са най-големият вид риба в света, като изпреварват големите бели акули и гигантските акули.

Най-голямото животно в света обаче е синият кит (Balaenoptera musculus), който може да бъде дълъг до 24 метра и да тежи 150 тона. Тъй като вече знаем, че китовете са бозайници, те са и най-големият бозайник в света.

Основни разлики

Основните разлики, които могат да ви помогнат да разберете дали едно животно е риба или бозайник, са съвсем очевидни, когато знаете какво да търсите.

Първата е свързана с дишането. Китовете дишат кислород през дупките на главата си, което означава, че трябва да излязат на повърхността на водата, за да поемат кислород, преди да затворят дупката и да се гмурнат под повърхността. Те имат бели дробове, в които въздухът се вкарва по същия начин като при човека. Когато китовете заседнат на брега, тъй като все още могат да дишат, те често могат да бъдат спасени и изведени обратно в морето.

Акулите нямат дихателни отвори и не дишат въздух като китовете. Вместо това те имат хриле, които филтрират кислорода от морската вода и отвеждат отпадъчния въглероден диоксид от кръвта обратно в океана. Нямат бели дробове. Обикновено, ако голяма акула се окаже извън водата, тя няма да оцелее, защото не може да диша директно въздух; някои видове обаче могат да изкарат по-дълго без вода, като например "ходещата" акула.

Другата основна разлика е във възпроизвеждането. Китовете, тюлените и делфините се размножават чрез вътрешно оплождане и раждат живи малки, за които след това се грижат, като ги хранят с мляко, произведено в тялото на майката. Акулите обаче, в зависимост от вида, имат цяла гама от възможности за размножаване, включително живи малки и снасяне на яйца, но никога не хранят малките си с мляко.

Друга забавна разлика между акулите и бозайниците е, че докато акулите нямат косми, китовете понякога имат.

Източник: IFLScience