Като чуе човек акула, си представя непременно нещо опасно и кръвожадно. И не е далече от истината. Тези морски обитатели са бързи, но някои от тях се славят с особена бързина. Такива например са акулите мако.

Акула мако, наричана също късопера мако, е голяма акула от разред Ламноподобни. Заедно с подобната дългопера мако е прието да носят общото име „акула мако“.

Акулите мако могат да се придвижват във водата със скорост от 70 км/ч, като най-високата регистрирана скорост е 74 км/ч. Плавникът на тези акули им осигурява необходимото ускорение.

Докато останалите плитководни акули развиват скорост до 50 км/ч.

С тази своя способност акулите мако се причисляват към най-бързите риби на планетата.

Това не е единственото им качество обаче. Тези акули са и забележителни скокльовци на височина - могат да скачат на цели 8 метра над водата.

Предполага се, че средната продължителност на живота им между 11 и 23 години, а размерите на възрастните екземпляри варират 1,80—3,20 м с тегло от 60 до 400 кг.

С помощта на специални, подобни на зъби люспи от двете страни на тялото си, хищната риба е и изключително маневрена и може светкавично да променя посоката си.

Всичко това я превръща в едни от най-опасните водни обитатели.