Много. Истина е, че дори една капчица кръв в открито море би била достатъчна, за да привлече вниманието на акулата. Затова, ако се намирате в открити води, където е вероятно да има акули, въздържайте се от кървене.

И все пак не си представяйте, че ще се телепортира мигновено до вас. Единственият начин акулата да реагира незабавно на миризмата на кръв, е само ако се намира в близост до мястото, където е била пролята. Обикновено акулите не влизат в съприкосновение със самата кръв, а само я използват, за да достигнат лесно до жертвата си.

Благодарение на отличното си обоняние този хищен ловец акулата не само може да долови всички възможни жертви, но и да забележи застрашаващата го опасност.

Акулата разполага с нос като на човека – нейните обонятелни органи са разположени встрани на муцуната й.

Любопитни факти:

През 17.век във Франция родилките ядели мозък от акула за облекчаване на болките.

Сините акули ядат буквално до повръщане, след което продължават да ядат.

Бременността при някои акули продължава цели 2 години.

Хората убиват по 100 милиона акули на година, което се равнява на 11 000 на час. А само около 20 вида от всички познати над 350 нападат хора.

Акулите не се разболяват от рак, защото притежават изключително силна имунна система. Всъщност тя ги предпазва от всякакви болести. Освен това имат две допълнителни „скрити оръжия“: органът Лайдиг, намиращ се зад хранопровода; т.нар. епигонален орган, разположен зад бъбреците.