Животът в океана може да бъде наистина странен. Сред всички на пръв поглед извънземни създания, които обитават дълбините, може би най-странното е т.нар. barreleye (Macropinna microstoma) – една риба от семейството опистопроктови. Тя се среща там, където светлината не може да достигне, и разполага с прозрачна глава.

Очите ѝ са може би най-зловещи. Може да ги завърта навътре и по този начин да вижда собствената си глава. Учените обясняват това с дълбочината на водите, които обитава, и затруднената видимост. По този начин Macropinna microstoma може да вижда не само пред себе си, но и какво има над нея, отстрани и дори зад нея.

Не ни вярвате? Вижте най-новото видео, заснето от Изследователския институт към аквариума в залива Монтерей (Monterey Bay Aquarium Research Institute - MBARI). То е заснето с помощта на дистанционно оперирано превозно средство (ROV) и показва как Macropinna microstoma кръстосва крайбрежието на Калифорния. Подобни видеа са възможни основно чрез ROV, тъй като рибата живее на дълбочина от 600 до 800 метра – далеч отвъд човешкия досег.

Рибата е дълга около 15 см и е хищник. Среща се в топлите води на Атлантика, в Тихия и Индийския океан.

Главата на рибата наподобява тази на делфин, но поради факта, че е прозрачна и пълна с течност, е много чувствителна на допир. Биологичната система е твърде крехка, което обяснява и защо са изчезващ вид. Всъщност всичките ѝ органи са разположени в прозрачната част на главата.

Източник: IFLScience