Днес над 70 процента от Земята е покрита с вода. Преди повече от 3 млрд. години обаче вероятно цялата ни планета е представлявала един гигантски воден свят.

„Една ранна Земя без нововъзникнали континенти вероятно е приличала на „воден свят“, предоставяйки важно екологично знание за произхода и развитието на живота на планетата, както и за възможното му съществуване другаде“, пишат Боусел Уинг от Университета в Колорадо, Боулдър и неговият бивш докторант Бенджамин Джонсън от Университета в Айова в Nature Geoscience.

За да проверят как е изглеждала Земята преди толкова много години, двамата решават да прибягнат до помощта на индиректни методи на анализ на геоложкия район Панорама в северозападната част на Австралия, където стои плоча на 3,2 млрд. години. Именно тук, в тази древна кора, се крият химически улики за морската вода, която е покривала планетата ни по онова време.

Учените се фокусират върху различните видове кислород, които морската вода е пренасяла в земната кора. Съответно – анализират количествата на два изотопа – кислород-16 и кислород-18 в стотина проби от камъка.

Какво откриват?

Оказва се, че морската вода съдържала повече кислород-18, когато кората се е формирала преди 3,2 млрд. години. Според учените най-вероятното обяснение е, че по онова време континенти просто не е  имал, тъй като при формирането им те са погълнали тежките кислородни изотопи на океана.

С други думи – по онова време на Земята не е имало суша. Учените подозират, че от океана може да са изскочили и т.нар. „микроконтиненти“, но богати на почва континенти не е имало.

Разбира се, възможни са и други обяснения. Така например същият химичен „подпис“ може да възникне, ако континентите са се образували далеч по-бавно в далечното минало, отколкото днес. Или пък ако континентите, които са погълнали тези тежки изотопи на кислород, се образуват в морето, а не в сушата.

Ако откритията бъдат потвърдени, те ще помогнат на изследователите да усъвършенстват своите теории за това къде и как е възникнал първият едноклетъчен живот на Земята и какви други светове могат да бъдат обитаеми.

Източник: IFLScience