Тектонските плочи, които покриват Земята като същински пъзел, се движат почти толкова бързо, колкото растат ноктите на ръцете ни. В рамките на 1 млрд. години обаче тази скорост е достатъчна, за да прекосят цялата планета, както показва и това ново впечатляващо видео.

В един от най-пълните модели на движенията на тектонските плочи, създавани някога, учените сбиват движения за период от 1 млрд. години в 40-секунден видео клип.

Докато се движат, плочите засягат климата, приливите и отливите, придвижването на животните и тяхната еволюция, вулканичната активност, производството на метали и какво ли още не. Тяхната функция не е просто да покриват планетата – тектонските плочи са живото поддържаща система, която засяга всичко, което живее на повърхността.

„За първи път е създаден пълен модел на тектониката, включително границите – коментира геоученът Майлъл Тетли от Университета на Сидни. – На човешко равнище нещата се движат със сантиметри на година, но както можем да видим от анимацията, континентите са били навсякъде във времето. Място като Антарктика, което днес е студено и негостоприемно, всъщност някога е било чудесна ваканционна дестинация на екватора.“

Ако искаме да разберем колко обитаема ще е планетата ни за в бъдеще (и къде ще намерим металните ресурси, които ще ни бъдат необходими за едно чисто енергийно бъдеще), е от изключително важно значение да знаем повече за движението на тектонските плочи.

Изследването е публикувано в Earth-Science Reviews.