Вече стана ясно, че някои атлети използват „Виагра“, за бъдат по-конкурентноспособни. Сега учените смятат, че това синьо хапче може да се понрави и на хора с наднормено тегло, пише Popular Science.

Оказва се, че лекарството може да преобразува „лошите“ бели мазнини (мастна тъкан) в кафяви, които се намират в по-малки количества в тялото. Целта на последните е да ни топлят. Всеизвестен факт е също така, че хората, които имат повече кафява мазнина, са по-слаби. Причина за това е, че кафявата мазнина се активира от студа и започва по-бързо да изгаря калории в сравнение с обикновената.

В рамките на ново изследване учените инжектират няколко мишки с „Виагра“, а впоследствие следят нивата на протеина UCP-1, намиращ се в изобилие в кафявите мазнини. След една седмица се оказва, че UCP-1 се е увеличил значително, а белите мазнини започнали да се превръщат в кафяви.

Д-р Джалийс Рехман, който не е участвал в изследването заявява, че учените се опитват да превръщат бели в кафяви мазнини по най-различни начини. Същевременно предупреждава, че хората с наднормено тегло не трябва да очакват, че ще могат да ядат тройни бургери с пържени картофи, допълнени от хапче „Виагра“. Изследванията от този тип са все още в начален стадий и не се знае дали кафявите мазнини реално са по-здравословни от белите.

Източник: Popular Science