Кои храни са най-виновни, че напълняваме? Сладките или мазните? Постоянно ни предупреждават с варираща сериозност ту за едните, ту за другите – но каква е истината?

Относно калориите, мазнината е малко повече от два пъти по-тежка от захарта. Здравословният им ефект обаче е много различен. Захарта, такава, каквато я консумираме днес – в сладкиши, шоколади, газирани напитки, в кафето – е много различна от онази, която откриваме в плодовете. Въглехидратите са важна част от нашата диета, но бялата кристална захар не е подходяща храна за нашето тяло, съгласни са почти всички лекари. Основната й сила е скоростта, с която се втурва в организма ни. Той я преработва изключително бързо и един от най-лошите ефекти от това е, че много скоро след това отново се чувстваме уморени и... гладни. Организмът ни се нуждае от захар, за да функционира, особено мозъкът - но в много малки количества, които може да си осигурите, хапвайки по един плод дневно.

Мазнините, от своя страна, са важна част от здравословната диета, въпреки повишената си калоричност. Те са източник на енергия, съдържат витамини като А и D и помагат на тялото ни да преработва важни за него вещества. Важно е да ги различаваме – в природата съществуват над 1300 вида мазнини. Така наречените наситени мазнини, от които ядем твърде много с тлъстото месо, сиренето и маслото, вдигат нивата на лошия холестерол и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Транс мазнините са естествена съставка на много храни като месото и млякото. Те също не са полезни за здравето и линията ни и не бива да съставляват повече от 2% от диетата ни.

Има обаче и полезни мазнини – ненаситените. Те се съдържат например в мазната морска риба като сьомгата и сардините, в авокадото, в ядките и семената, в зехтина (особено студено пресования). Ненаситените мазнини като омега-3 и омега-6 имат силата да намаляват кръвното налягане и дори да ни помагат да отслабнем, като регулират метаболитните процеси в организма.

Така че истината не е толкова проста като обикновеното пресмятане на калории. Важно е да знаем кое е полезно за здравето ни, защото това се отразява и на красотата ни. Лекарите обаче предупреждават – най-сигурният начин да напълнеете е като комбинирате въглехидрати от типа на рафинираната захар с наситени мазнини. Тази „двойка” е основният виновник за тлъстинките, които трупаме, особено когато времето застудее. Всеки път, когато тялото ви получи повече калории, отколкото се нуждае, то преобразува въглехидратите и мазнините в мастни киселини и ги трупа за „черни дни”. А колко е трудно да се отървем от тях, знаем всички.

Източник: NHS.uk