Звучи странно, знаем. Шансът обаче един ден лекар да поръси ануса ви със захар е по-голям от 0 процента.

Наскоро видео на медицинска сестра от интензивно отделение придоби изключително широка популярност в Instagram (можете да го видите по-долу). В него тя твърди, че понякога, при пролапс на ануса, медицинските специалисти казват на пациентите си да поставят най-обикновена захар върху онази част от тялото, която не е виждала слънчева светлина.

„Захарта извлича излишната течност от пролапса и съответно го смалява (все едно да поръсите гол охлюв със сол)“, обяснява Ченеди. „Веднъж щом подуването намалее, [анусът] се прибира самичък или с леко подбутване.“

Вярно ли е това?

Колкото и да не ви се вярва – да. Така например този материал разказва историята на лекар, който обикалял из болничното кафене и търсил пакетчата захар „за най-смешната терапия, която действително работи“.

Както Ченеди обяснява в TikTok, захарта работи благодарение на осмозата и „извлича течността“. „Течността се абсорбира от захарта и съответно пролапсът “спада“.“

В поредица от доклади екип от лекари пише, че тази техника работи в случаите, когато „ръчните техники за редукция“ – т.е. обратното набутване на пролапса с пръст – не вършат работа.

Същата техника със захар се прилага и от ветеринарите при пролапси на ануса при кучета, котки и коне.

Важно е да отбележим, че тя работи единствено с нормална захар, подсладителите няма да свършат работа. Може да се прилага и при пролапс на стомашната лигавица и е за предпочитане пред по-драстичните хирургически интервенции.

Според научните доклади поръсването на ануса със захар при пролапс работи в 50 процента от случаите.

Източник: IFLScience