Автомобилна застрахователна компания ще трябва да плати обезщетение в размер на 5,2 млн. щатски долара на жена, която твърди, че е хванала предавана по полов път инфекция (ППИ), в „Хюндай Дженезис“.

Жената от Мисури казва, че се е заразила с ППИ от нейния бивш приятел в автомобила му, който е застрахован от GEICO General Insurance Company. Основният ѝ аргумент е, че мъжът не ѝ е казал, че е заразен с човешкия папиломен вирус (ЧПВ).

Миналата година арбитърът заяви, че сексуалният акт в автомобила е „причинил пряко или пряко е допринесъл за получаването“ на инфекцията. Той постановява, че мъжът е отговорен, тъй като не е признал на дамата, че страда от ЧПВ. Ето защо сега на нея ѝ се полага обезщетение в размер на 5,2 млн. И те ще трябва да бъдат платени от GEICO – застрахователната компания на бившия ѝ приятел.

Разбира се, застрахователната компания се опита да апелира решението в съд в Мисури, настоявайки, че то не е в съответствие със законите на щата, предава Yahoo News. Панел от трима съдии обаче потвърждава предишното решение, което означава, че сега компанията ще трябва да плати за щетите, причинени от бившия приятел на момичето.

„Ако погледнете на ситуацията като на нараняване, получено в превозното средство на човека, ще видите, че то определено попада в рамките на това, което една застрахователна компания трябва да покрие“, казва адвокатът Мигел Кустодио пред Mail Online.

„Обикновено нараняванията на пътниците са резултат от сблъсък, затваряне на вратата и прещипване на пръстите, неща от този тип. Въпреки че съдебно дело за заразяване с ППИ от застрахован шофьор може да е първото по рода си, възнаграденото обезщетение показва, че не е невъзможно някой да подаде иск срещу застрахователната компания за каквото и да е действие, което се е случило в моторно превозно средство.“

Кустодио добавя, че отсъждането може да създаде прецедент, който да направи застрахователните компании отговорни за най-различни искове. Така например „какво ще стане, ако някой се зарази с ХИВ от своя партньор в неговия дом и този партньор не е разкрил своя медицински проблем – можете ли да съдите компанията, застраховала дома му, за подобно нещо?“, пита адвокатът.

Източник: IFLScience