73-годишна жена от Мериленд претърпя нелеп инцидент, при който 45-килограмова риба меч изскача от водата и я пронизва в слабините, пише The Guardian.

Катрин Пъркинс е на ваканция във Флорида, когато рибата я атакува, предава полицейското управление на окръг Мартин. Това се случва в момента, в който нейният придружител Луис Тот хваща рибата меч на своята въдица и започва да навива макарата. Тогава обаче рибата „започва да атакува лодката“, гласи докладът.

„Луис и Доминик [които са били с Пъркинс на лодката] казват, че рибата меч изскача от водата и пронизва Катрин в района на слабините, докато тя е стояла в близост до централната конзола.“

Двамата незабавно оказват натиск върху раната и я откарват до брега, където впоследствие е отведена по въздух до местната болница. По-късно Пъркинс казва пред полицаите, че „инцидентът се случил толкова бързо, че не е имало време да реагира“.

Рибите меч могат да развият скорост от 109 км/ч. Тяхната горна челюст е силно източена и мечовидна и заема около една трета от дължината на тялото им. С други думи – щетите, които едно подобно животно би могло да нанесе, са сериозни.

„Нашите анализи показват, че рибите меч използват своите челюсти, за да изолират и уловят плячката си посредством две основни нападателни стратегии (потупване и посичане) и че ускорението по време на посичането е сравнимо с най-високата скорост, измервана при което и да е друго водно гръбначно – както по отношение на плуване, така и при движение на отделните части от тялото“, пише изследване, посветено на рибите меч. Специалистите добавят, че плячката - в случая ардини , а не 73-годишна жена – няма никакво време за реакция.

Източник: IFLScience