Това е въпрос, който е толкова стар, колкото и самите сини хапчета – „Какво ще стане, ако изпия твърде много виагра?“ Е, за съжаление някои хора са имали нещастието да научат отговора му по трудния начин.

Силденафил, лекарството, което обикновено се нарича виагра, се използва за лечение на еректилна дисфункция, както и на белодробна хипертония. Обширните изпитвания и последващи проучвания са го определили като безопасно и ефективно средство за лечение на еректилна дисфункция, за която се използва и най-често.

Подобно на повечето лекарства, има често срещани странични ефекти като главоболие, гадене и замаяност, запушен нос и горещи вълни. В по-редки случаи, особено когато пациентите са превишили препоръчителната доза, някои преживяват и значително по-лоши неща.

В един доклад например пише, че лекарите се принуждават да ампутират пениса на 60-годишен колумбиец, който умишлено приема твърде голямо количество от лекарството, за да впечатли приятелката си в спалнята. След като в продължение на няколко дни няма ерекция, мъжът постъпва в болница заради силна болка. Именно тогава лекарите установяват, че пенисът му е счупен и гангренясал. Органът е ампутиран, за да се предотврати разпространението на гангрената, съобщава "Индипендънт".

Виаграта може да предизвика и друго, макар и не чак толкова крайно усложнение – проблем със зрението. 31-годишен мъж си поръчва течен силденафил цитрат от интернет. Вместо да приеме препоръчаната доза с помощта на предоставената пипета, по-късно той разказва на лекарите, че изпива лекарството директно от бутилката – сякаш е кенче Sprite. Мъжът преценява, че е приел много повече от препоръчителната доза.

"Малко след като е приел веществото, пациентът е започнал да забелязва червен оттенък в зрението си, както и многоцветни фотопсии [проблясъци или плаващи цветове в зрението] и усещане за намален контраст", пишат лекарите му в доклад за случая. "На следващия ден фотопсиите отшумяха, но намаленият контраст и червеният оттенък на зрението останаха."

Обикновено подобни зрителни симптоми отшумяват в рамките на 24 часа, обяснява екипът. В този случай обаче те все още са били налице три месеца след приемането, въпреки няколкото опита за лечени. В края на краищата са изчезнали напълно след година.

"Промените, наблюдавани при нашия пациент, съответстват на фоторецепторна токсичност, особено в макулата", казва екипът в своето проучване на случая.

"Силденафил цитрат може също така да инхибира 6-фосфодиестеразата (PDE-6) в ретината. PDE-6 е важно вещество за преобразуване на оптичните сигнали в електрически в процеса на зрението", обяснява друг екип в доклад за случай, при който един от техните пациенти е получил зрителни нарушения след продължително приемане на лекарството. "Инхибирането на PDE-6 може да доведе до зрителни аномалии и дефекти в цветното зрение."

Други по-рядко срещани странични ефекти включват припадък, болка в гърдите, сърдечен пристъп и инсулт, както и ерекция, която продължава повече от четири часа.

Източник: IFLScience