Всеки, който някога е бил удрян в тестисите, знае колко болезнено е това. Нямате топки? Представете си мигрена, но на влагалището, и ще придобиете сравнително ясна представа. Възможно ли е обаче удар в слабините да убие човек?

Краткият отговор – да, но само при доста специални обстоятелства.

Най-ранните данни, които откриваме по темата – смърт от нараняване на тестисите – са от 1843 г.

„В някои части на Германия съществува варварски обичай – по време на кавга да се стиснат яростно тестисите на отсрещния човек – пише докладът. – М. Шлесир от Пайц разказва за случай на внезапна смърт от този тип нараняване. Пациентът пада на земята, обхванат от силни конвулсии, и умира в рамките на няколко минути.“

За съжаление, този научен доклад не предоставя достатъчно подробности за този истински пионер по отношение на смъртта от удар в тестисите, както и защо въобще е възникнал подобен обичай. По-скорошните данни по темата обаче хвърлят малко повече светлина по въпроса.

Добрата новина е (в случай че сте попаднали на тази статия по време на доста паникьосано търсене в Google), че е малко вероятно да умрете от ритинк в топките.

„Външните травми по гениталиите не се срещат често и са рядко живото застрашаващи, но изискват своевременен преглед и правилно лечение“, гласи доклад, публикуван в Урологичните клиники на Северна Америка. Нараняванията в тази област могат да предизвикат „опустошителни дълготрайни физически, психологически и функционални последствия по отношение на качеството на живот.“

Механизмът, по който нараняването на тестисите може да доведе до смърт, е описан в два други доклада.

Първият случай е на 18-годишно момче, което наранява слабините си, докато кара колело. Два месеца след инцидента започва да изпитва остра болка вляво от своя скротум и вдига висока температура. Докторите пишат, че в края на краищата тийнейджърът умра от Синдром на системния възпалителен отговор – т.е. преувеличена защитна реакция на тялото към неговото нараняване и медицински шок.

Вторият случай е на мъж, който е ударен в слабините от кола. Той умира, преди лекарите да могат да се преборят с травмата. По време на аутопсията става ясно, че причината за смъртта е хематом, обхванал целия скротум.

И все пак лекарите отбелязват, че „мъжките гениталии са по-малко податливи на наранявания заради своята мобилна анатомична структура“. Т.е. основният механизъм, по който се получават наранявания на тестисите, които могат да доведат до смърт, е вследствие от липсата на подходящо лечение.

„Да, руптурата на тестиса предизвиква щети, ако не бъде лекувана, и може да доведе до смърт на тъканите – казва лекар пред IFLScience. – Тази тъканна смърт би могла да предизвика некроза и в края на краищата –смърт. Рядко!“

Източник: IFLScience