Ново изследване откри връзка между типичните лекарства при еректилна дисфункция (т.нар. инхибитори на фосфодиестераза тип 5 (PDE5)) и развиването на сериозни проблеми със зрението.

Дори и да не сте чували за PDE5, то със сигурност познавате имената на самите лекарства – например виагра, сиалис, левитра и стендра. Всички те се използват при еректилна дисфункция. Знаем, че се свързват с по-висок риск от развиването на проблеми със зрението (виаграта например може да направи така, че да виждате всичко в синьо). До момента обаче доказателствата бяха основно анекдотични.

„Резултатите са противоречиви – обяснява новото изследване, публикувано в JAMA Ophthalmology – и не разполагаме с епидемиологични данни за риска от отлепване на ретина и ретиналната съдова оклузия.“

Ето защо изследователите решават да проверят как точно стоят нещата. Те анализират данните за здравноосигурителните претенции на 213 000 мъже в САЩ, които използват редовно медикаменти при еректилна дисфункция. Целта на учените е да открият случаи, при които пациентите развиват един или повече от следните три проблема – отлепване на ретината, при което се натрупват течности зад самата ретина; ретинална съдова оклузия (т.е. образуването на кръвен съсирек в ретината) и исхемична оптична невропатия, при която кръвоносния поток към ретината е ограничен.

За да бъдат включени в изследването, пациентите не трябва да са развили състоянията в годината преди приемането на медикаментите.

След като взимат предвид фактори като високо кръвно налягане, диабет и заболяване на коронарната артерия, които също увеличават риска от очни проблеми, екипът открива видимо увеличение на случаите на трите състояния. Оказва се, че хората, приемащи PDE5 инхибитори, са изложени на 1,5 пъти по-голям риск от ретинална съдова оклузия, на 2,6 пъти по-голям риск от отлепяне на ретината и имат два пъти по-голяма вероятност да развият исхемична оптична невропатия.

Въпреки че тези относителни рискове изглеждат плашещи, изследователите твърдят, че все пак абсолютният риск за потребителите на PDE5 инхибитори е минимален.

„Това са редки състояния и рискът от развиването им остава нисък за отделните хора“ – казва д-р Маяр Етминан, водещ автор на проучването. В САЩ обаче тези медикаменти се предписват изключително често – всеки месец лекарите издават близо 20 млн. рецепти. Това означава, че тези очни проблеми могат да застигнат значителен брой хора.

Симптомите, свързани с отлепянето на ретината, включват появата на т.нар. мътнини в очите или виждането на проблясъци от светлина. Ретиналната съдова оклузия пък се характеризира с внезапна загуба на зрение или замъглено зрение (както и с появата на тъмни петна или мътнни). При исхемичната оптична невропатия пък човек внезапно ослепява и с двете очи.

Също така е важно да отбележим, че както и при всяко друго наблюдателно изследване, и това не успява да докаже причинно-следствена връзка – т.е. данните не показват категорично, че приемът на медикаменти при еректилна дисфункция води до слепота.

Източник: IFLScience