Загуба на вкус и обоняние е най-добрият начин да определите дали сте болни от COVID-19, показа изследване на данни от апликация за проследяване на симптомите, разработена от британски учени, за да помогнат за мониторинг на пандемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Почти 60 процента от пациентите, потвърдени след това с положителни резултати за новия коронавирус, са съобщили за загуба на обонянието и вкуса. Това са казали и 18 процента от хората с отрицателни резултати, допълва БТА.

Тези симптоми са много по-чести от треската, казаха специалистите от Кингс колидж, Лондон.

"Когато имат и други симптоми, хората със загуба на обоняние и вкус три пъти по често са с Ковид-19 и трябва да се самоизолират, за да не разпространяват заразата" - каза ръководителят на изследването Тим Спектър.

Учените са обработили данните за повече от 400 000 души, използвали апликацията, които още не си били направили тест за новия коронавирус. Те са установили, че почти 13 процента от тях вероятно са заразени. 

На какво може да се дължи този симптом обаче?

Учени от Харвард се опитаха да отговорят на този въпрос. Тяхното проучване е публикувано в bioRxiv, което означава че все още не е прегледано и потвърдено от техни колеги. Независимо от това, откритията могат да бъдат от решаващо значение за разработването на нови техники за диагностициране, особено в болниците, където няма достатъчно тестове за COVID-19. Внезапната поява на аносмия може да бъде предупредителен знак, че пациентът трябва да бъде изолиран, тъй като може да е заразен с новия вирус. От друга страна има и други медицински състояния, характеризиращи се с липса на обоняние. Ако сте изпитвали аносмия преди епидемията, това не означава, че има вероятност сте болни от COVID-19. Докато хроничните пациенти с аносмия никога няма да получат този ранен знак COVID-19, тъй като вече не могат да усещат миризма, то ако изпитат и дисгевзия, трябва да потърсят незабавно медицинска помощ.

Харвардските изследователи разглеждат генетиката на клетките, участващи в обонянието, в търсене да разберат как тези клетки взаимодействат с новия коронавирус.

„Изглежда съществува силна връзка между развитието на смущения в обонянието и заразяването с COVID-19“, коментира Сандийп Дата, доцент от Harvard Medical School пред Harvard Crimson. „Изглежда, че това може да е един от отличителните белези на болестта.“

Обонятелният епител съдържа различни видове клетки и изследователите очакват, че ще бъдат засегнати невроните, които усещат миризми и предават информацията до мозъка. Вирусът SARS-CoV-2 обаче всъщност се свързва с различен тип клетки, които поддържат невроните. Това бе „изненада“ за учените. Илюстрацията по-горе показва клетъчната структура на обонятелния участък, като респираторните клетки са засегнатите в COVID-19 случаи. Вирусът засяга и стволовите клетки в областта, които прерастват във функционални клетки.

„Това е интересно, защото може да осигури някои потенциални механизми за това как коронавирусът всъщност може да причини промяна в обонянието ви“, заявява Дата. „Мисля, че поне на пръв път тези механизми не са тези, които бихме очаквали.“

Изследователят заяви, че е необходима още работа за валидиране на неговите открития, но някои доказателства показват, че загубата на обоняние настъпва бързо след заразяването. „Това е малко като превключвател, когато един ден усещате мирис, а на другия ден не можете“, пояснява Дата.

Не е ясно дали тези обонятелни смущения ще продължат след като отмине инфекцията COVID-19. Освен това проучването е разгледало само генетиката, която може да обясни аносмията, без да обяснява дисгевзията.