През 1889 г. мистериозно респираторно заболяване се появява в Русия и се разпространява из целия свят. То предизвиква най-малко три вълни на инфекция в рамките на няколко години.

Сега учени предполагат, че тази болест, наречена „руски грип“, вероятно е следствие от пандемичен коронавирус, сходен със SARS-CoV-2 – причинителя на COVID-19, предава „Ню Йорк Таймс“.

Съществуват няколко очевидни паралела между двете пандемия. Така например по време на тази от руски грип училищата и работните места са затворени заради огромния брой заразени. Също така болните често губят своето обоняние и страдат и месеци след излекуването си продължават да страдат от различни упорити симптоми (досущ като дългия ковид).

Като цяло руският грип, изглежда, убива далеч повече възрастни, отколкото деца (за разлика от инфлуенцата, която е еднакво смъртоносна и при двете възрастови групи). Това показват историческите сведения, включващи правителствени здравни данни, вестници и научни статии.

Въпреки че пандемията от руски грип наподобява доста сегашната, на този етап можем само да спекулираме, че руският грип е следствие от коронавирус, казва професорът по медицина Питър Палеси пред „Ню Йорк Таймс“.

Някои експерти споделят неговото мнение, но други смятат, че много е вероятно да съществуват конкретни доказателства, които да подкрепят подобна връзка – те просто все още не са открити. Д-р Джефри Таубенбергер, ръководител на отдела за вирусна патогенеза и еволюция в Националния институт по алергии и инфекциозни болести, и Джон Оксфорд, почетен професор по вирусология в лондонския университет „Куин Мери“, са твърдо решени да ги открият. Двамата преглеждат проби от белодробна тъкан, предшестващи грипната епидемия от 1918 г., за да открият следи от инфлуенца и коронавирус. Те се надяват, че сред въпросните проби ще се натъкнат и на неуловимия руски грипен вирус.

Д-р Скот Подолски, професор по глобална здравна и социална медицина в медицинското училище на Харвард, и Доминик У. Хол, уредникът на Анатомичния музей „Уорън“ в Харвард, също търсят запазена белодробна тъкан от същия период от време, пише „Таймс“.

Ако специалистите се натъкнат на вируса на руския грип във въпросните белодробни проби, това ще хвърли повече светлина върху начина, по който пандемията е приключила, тъй като новинарските сведения от периода предоставят малко информация по темата.

И ако пандемията в края на 19-ти век е предизвикана от коронавирус, някои учени смятат, че не е изключено основният виновник да продължава да циркулира под формата на един от четирите коронвируси, които предизвикват обикновената настинка (а не тежкото инфекциозно заболяване, с което светът се сблъска в края на 2019 г.).

Източник: The New York Times