Брадата може сериозно да отслаби имунитета, най-вече през зимните месеци. Растителността по мъжките лица е често срещано явление, като особено модерни са  хипстерските бради и мустаци. Но точно през студения сезон тази мода може да се превърне в истинско изпитание за имунната система.

Не е тайна, че в брадата се въдят всевъзможни бактерии и вируси. Ако добавим към тях остатъците от храна, секретите от носа или слюнка, които може да попаднат в нея, излиза, че брадата е доста нехигиенична. И ако изброеното дотук ви е прозвучало доволно неапетитно, то какво да кажем за фекалните бактерии, които брадаткото си навлича, когато поглажда често-често отгледаната си с любов гъста брада.

Робер Филу, председател на Съюза на френските спешни медици, казва: „Брадите и мустаците са много мръсни“. Някои медици изтъкват, че пищната растителност по лицето повишава риска от кожни инфекции, предаване на бактериални инфекции на околните или попадане на патогени в устата.

   Разновидностите на коронавируса също намират уютен подслон в мъжките бради. И до днес медицината няма единодушно становище колко дълго живее коронавирусът върху сравнително сухи повърхности. Някои изследователи му дават три дни живот, докато други твърдят, че престава да бъде агресивен, щом напусне тялото носител и попадне на друга повърхност. Не е категорично доказано и колко време оцелява коронавирусът в лицевото окосмяване. Едно обаче е сигурно – че брадите са истински развъдник на бактерии и нечистотии.

За да не се заразят с корона или друг вид вирус, брадатите господа не бива да подценяват лицевата хигиена. Наред с шампоана е препоръчително да използват и качествено масло за брада, съдържащо витамин Е. Най-добре е маслото да се нанесе след топъл душ, тъй като топлината и парата помагат да се отворят порите и правят косъма и кожата на лицето по-възприемчиви към маслото. След като брадата се подсуши грижливо с мека кърпа, маслото се втрива в нея с леки и нежни движения.