Жените оценяват мъжете с брада като по-подходящи за дългосрочни взаимоотношения, установява ново изследване.

Брадите правят мъжете да изглеждат по-възрастни и по-агресивни, смятат психолози.

Също така те създават впечатлението за по-висок социален статус.

Въпреки това за краткосрочни взаимоотношения жените преценяват наболата брада като по-привлекателна от пълната, откриват учените.

Изследването показва снимки на мъже с различна степен на лицево окосмяване на над 8000 жени.

Наболата брада е най-привлекателна за жените в краткросрочен план, а пълната се предпочита при обмисляне на дългосрочни взаимоотношения.

Авторите на изследването обясняват, че брадите са предпочитани от жените за дългосрочни взаимоотношения, „тъй като показват способността на мъжете да се конкурират успешно с други мъже в социалната среда за ресурси“.

„Любопитно е, че надлъжният анализ на модата по отношение на брадите в Лондон в периода от 1871 до 1972 г. разкрира, че брадите стават по-разпространени, когато мъжете „брачният пазар“ е по-повлиян от мъжете и степента на конкуренция между тях за привличане на партньор е увеличена“ – отбелязва изследването.

Важно е да имаме предвид, че това са „средностатистически“ резултати от проучвания сред хиляди хора. Очевидно е, че някои хора харесват бради, а други – не.

Това е поредното изследване, свързано с брадата, от множество в последните години. Не всички проучвания сочат, че брадите са по-привлекателни, въпреки че наболата брада изглежда изпъква като силен фаворит, особено за по-краткосрочни отношения.

Източник: PsyBlog