За да подчертаете своята привлекателност е нужно по-малко, отколкото може би мислите! Не е необходимо да бъдете най-остроумната и най-забавната личност в компанията. Дребните неща са тези, които автоматично ви правят по-симпатични и атрактивни за околните. Във всеки случай така казва науката! Ето кои са тези неща:

1. При гримирането по-малкото е повече

Ако искате да направите добро впечатление, в никакъв случай не се гримирайте силно от сутринта. Според проучване, публикувано в рецензираното мега списание с отворен достъп PLOS ONE, докато дискретният грим може да повлияе положително върху оценката за вашата компетентност, привлекателност и благонадеждност, прекалено тежкият грим ви прави да изглеждате изкуствени и повърхностни. Ето защо е по-добре да използвате тониращ или CC крем вместо покривен фон дьо тен и да подчертаете леко очите с очна линия, а устните – с безцветно червило.

2. Бъдете достъпни

В романтичен контекст много дами обичат да се правят на недостъпни. От страх да не бъдат наранени те скриват чувствата си и се държат хладно. При това точно когато се проявяваме като крехки и уязвими, сме по-привлекателни за околните. Резултатите от изследване, публикувани в Сборниците на Националната академия на науките на САЩ, показват, че хората тенденциозно се чувстват по-силно привлечени от онези, чиито емоции тълкуват по-лесно. Който иска да бъде харесван следователно трябва да играе с открити карти. Дистанцираността влияе негативно върху начина, по който ни възприемат.

3. Директни при флирт

Докато жените по правило не са привърженички на прекалено агресивното ухажване, то според проучване от 2020 г., поместено в научното списание Personality and Individual Differences, при мъжете е точно обратното. В проучването мъжете трябвало да оценят опитите за заговаряне от страна на жени – от много директни като „Ще ме почерпиш ли едно питие?“ или „Ще ми дадеш ли телефона си?“ до завоалирани като например „Виждала съм те и друг път тук, често ли идваш?“ Изненадващо е, че запитаните мъже оценили всички форми на заговаряне като ефективни, но били най-впечатлени от прямотата. Затова вместо да увъртате, следващия път кажете направо каквото мислите. Освен това мъжете обичат комплиментите. Тъй като по принцип ги чуват много по-рядко от жените, те се запечатват в паметта им – заедно с вашия образ!