Хората, които закусват с рафинирани въглехидрати - бял хляб, печива, сладки храни, може да се сторят по-непривлекателни на противоположния пол, съобщи Прес асосиейшън, позовавайки се на френски учени.

Изследователи от университета в Монпелие установиха, че количеството въглехидрати, което човек консумира, е статистически свързано с привлекателността на лицето му, оценявана от хетеросексуални представители на противоположния пол.

Според резултатите тези, които са имали високогликемична закуска с рафинирани въглехидрати, за които е известно, че повишават нивата на кръвната захар, получават по-ниска оценка за привлекателността на лицето както при мъжете, така и при жените.

Рафинираните въглехидрати са храни, обработени по начин, който обикновено премахва голяма част от хранителната им стойност, като например бялото брашно, захарта, много пакетирани закуски, пише БТА. Изследването показва също, че постоянната консумация на рафинирани въглехидрати на закуска е свързана с по-ниски оценки за привлекателност, независимо от фактори като индекс на телесна маса и възраст.

Консумацията на високоенергийни храни по това време обаче е свързана с по-високи оценки за привлекателност.

В изследването са участвали 104 мъже и жени от Франция, като някои от тях са получили високогликемична закуска, а други - нискогликемична. Те били помолени също да попълнят въпросник, за да посочат колко рафинирани въглехидрати обикновено консумират.

След това други хетеросексуални доброволци оценили привлекателността на лицето на представители на противоположния пол по снимки, направени два часа след предоставената закуска.

Изследователите забелязали някои разлики между половете. При следобедните закуски при мъжете приемът на високоенергийни храни бил свързан с по-ниска оценка на привлекателността, докато приемът на високогликемични храни е бил свързан с по-висока оценка на привлекателността.