Няма как да сваляме килограми бавно, постепенно (и най-вече трайно), ако напълно изключим въглехидратите от менюто си. Въпросът е да ги използваме с разум и да ги превърнем в свои приятели.

Най-важното нещо, което не бива да забравяме за въглехидратите, е, че те ни осигуряват енергия. Дори мазнините и протеините имат нужда от тях, за да се разградят по-бързо. Само че въглехидратите обикновено се свързват с натрупването на килограми. Напълно вярно ли е това?

В същината си въглехидратите се разделят на две основни групи.

Бавните въглехидрати

Съдържат фибри, нишесте, пектин и гликоген (хляб, зърнени култури, паста, картофи, зеленчуци, ядки).

* Те се разграждат бално от организма и ни осигуряват по-дълго усещането за ситост (нишесте + фибри).

* Подобряват работата на червата (фибри).

* Ограничават задържането на вода в организма (фибри).

* Поддържат стомашната лигавица и подобряват храносмилането (пектин).

* Укрепват мускулите (гликоген).

Бързите въглехидрати

Те съдържат глюкоза, фруктоза, галактоза, захароза и малтоза (плодове, мляко, бонбони, сладкиши, шоколади, бързата храна, джънк фууд, бирата).

* Те причиняват бърз скок на кръвната захар.

* Те осигуряват повече енергия.

Когато се повиши стойността на глюкозата в кръвта, панкреасът започва да произвежда инсулин.  Колкото повече въглехидрати консумираме, толкова по-високо е нивото на инсулина. Бавните въглехидрати го правят бавно, а бързите водят до резки скокове в нивата на кръвната захар, следователно получаваме енергия, но за кратко; нивата на кръвната захар се понижават и започваме да искаме да ядем още и още бързи въглехидрати.

Ако по принцип сме свикнали да консумираме бързи въглехидрати, провокираме значително покачване на стойностите на инсулина в организма си. Това не позволява на организма да обработва мазнините и започваме да трупаме излишни килограми.

Всичко това не означава, че трябва да се откажете напълно от бързите въглехидрати, а просто че трябва да ви свети една червена лампичка и даде опитате да балансирате.

Какво да направите? Яжте повече бавни въглехидрати, за да свалите излишните килограми.