Коя диета е най-добра за излизане от депресия?

31 октомври 2017 г., 13:12
1904

Средиземноморската диета е особено добра при борба със състоянието. Снимка: YuliiaHolovchenko /  Shutterstock

Оказва се, че реално много малко промени са необходими за да се облекчат депресивните симптоми. И един от най-често пренебрегваните начини е просто да промените хранителните си навици. Здравословната диета е един от най-лесните, но непрактикувани начини да излезете от депресията.

От множеството популярни диети средиземноморската диета е особено добра при борба със състоянието, защото осигурява на страдащия витамините и минералите, от които се нуждае тялото и особено мозъка.

“Мозъкът има нужда от адекватен прием на хранителни веществва, като ненаситените мастни киселини Омега 3, незаминимите амино киселини, витамини от В групата (В12 и фолиева киселина), витамин Д и минерали като цинк, магнезий и желязо”, обяснява д-р Винсент Баланца, един от авторите на изследването.

“Една балансирана диета, като вариациите на средиземноморската диета, осигуряват всички тези необходими вещества на организма. В случай на особено остри липси може да се взимат и хранителни добавки”, коментира той. Средиземноморската диета е прекрасна за цялото тяло, но от нея се ползва особено мозъка.

“Ние имаме множество научни доказателства, че средиземноморската диета е свързана с понижен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет и западане на когнитивната функция. Сега знаем, и че намалява риска от депресия и облекчава сериозно симптомите й. Това е още един аргумент в полза на усилията да се запази тази културна традиция, която е оцеляла през вековете.”

“Традиционната диета от този тип се състои от по-висок прием на храни като зеленчуци, плодове, морски дарове, пълнозърнени храни, свежо месо, ядки и зехтин. Отделно, към нея спада и отбягването на обработени храни.Тази комбинация увеличава вероятността да се изгради устойчивост срещу патогенезата на психически заболявания”.

Psy Blog

Коментари