Който търси начин да отслабне, рано или късно изпробва модерната нисковъглехидратна диета. И това не е чудно. Има безброй рецепти за нисковъглехидратни ястия, които са супер вкусни. Но за да отслабнете здравословно, не е достатъчно просто да превключите на режим, беден на въглехидрати. Напротив: ако допускате определени грешки, може дори да навредите на организма си. Ето кои неща в никакъв случай не бива да правите:

1. Да приемате прекалено малко калории

Разбира се, има смисъл да намалите калориите, за да се отървете от нежеланите килограми. Внимавайте обаче да не лишавате тялото си от енергия въпреки ограниченията в храненето. Важно е също така да приемате достатъчно хранителни вещества като белтъчини, както и витамини. Ако не го правите, може да настъпят дефицити, които да повлияят негативно на метаболизма и да осуетят намерението ви да отслабнете.

2. Да сте прекалено строги със себе си

Ако искате да постигнете целта си, трябва да сте сигурни, че няма да се препънете по пътя. С други думи, не си налагайте строги ограничения от самото начало, а си позволявайте по някое лакомство. Например ако вечер обичате да похапвате шоколад, не си отказвайте удоволствието отведнъж. Започнете ли с лишенията от днес за утре, има огромна вероятност да не издържите диетата докрай и цялото начинание да е било напразно.

3. Да приемате твърде малко въглехидрати

Може да звучи парадоксално, но между „малко“ и „твърде малко“ въглехидрати има разлика. Ето защо не бива да ги изключвате изцяло от менюто си, а само да ги намалите до най-малко 125 грама на ден. Така ще съберете достатъчно сили за деня и ще се снабдите с повече витамини и хранителни вещества.

4. Да не се вслушвате в тялото си

Въглехидратите са изключително важни за зареждането на организма с енергия. Ако намалите драстично приема им, може да се почувствате отпаднали, замаяни и мисълта ви да се забави. Непременно се вслушвайте в сигналите на тялото си. Установите ли тези симптоми у себе си, веднага трябва да увеличите дневната си доза въглехидрати. В противен случай рискувате да припаднете от изтощение.

5. Да сте прекалено активни

В случай че редовно тренирате интензивно, нисковъглехидратната диета не е подходяща за вас. Защото, както вече споменахме, въглехидратите са важен енергиен източник. Ако ги намалите и въпреки това очаквате от тялото си върхови постижения, лесно ще се претоварите и е вероятно дори да получите травми. Ако спадате към активно спортуващите, по-добре изберете друг хранителен режим.