Въглехидрати, въглехидрати, въглехидрати! Вечният кошмар за хората, които се мъчат да свалят килограми. Само че не можем да свалим постепенно и трайно килограми, без да консумираме и въглехидрати. Въпросът е да е по правилния начин. Всичко опира до калории, баланс и подходящо време.

Ето някои сигурни трикове, които предлагат Bright Side – те ще ви помогнат да превърнете въглехидратите в свои приятели:

1. Нахут

Нахутът съдържа протеин и редица абсолютно незаменими аминокиселини, които се грижат за добрия метаболизъм. Фибрите от своя страна също спомагат при контрола на количеството храна, което консумираме.

Нахутът си отива чудесно със зеленчукови супи, сосове и зехтин.

За да свалите още по-бързо килограми, диетолозите препоръчват да се заменят продуктите с наситени мазнини с нахут.

2. Царевица

Протеините и витамините, които се съдържат в царевицата, ни помагат да имаме свежа и здрава кожа, коса и нокти. Освен това воюват храбро срещу мазнините и участват в бързото им изгаряне. Освен това в царевицата има фибри, които стимулират работата на червата.

Любопитен факт: Ако смесите царевица с бобови зърна, значително ще ускорите процеса по отслабване, защото и двата продукта съдържат нишесте и въглехидрати, които подпомагат храносмилането и метаболизма.

3. Паста

Пълнозърнестата паста трябва да бъде основен продукт в списъка за диета. Тя съдържа бавни въглехидрати, които ни зареждат с енергия и пречистват тялото ни от токсини.

Пастата отлично се съчетава със зеленчуци. Уверете се обаче, че я готвите ал денте (която да бъде леко твърда при дъвчене).

4. Зелен фасул и аспержи

Зеленият фасул съдържа калий, който укрепва мускулите и нормализира функцията на червата. Зеленият фасул силно се препоръчва на хора, които не консумират месо заради богатото му съдържание на протеин. Този нискокалоричен продукт е особено предпочитан от онези, които искат да свалят килограми, защото удължава чувството на ситост.

Аспержите предоставят същите ползи за организма – съдържат фибри, голямо количество витамини, спомагат за понижаване на кръвното налягане, изчистват токсините от тялото и стимулират работата на сърцето.

5. Гъби

Въпреки че гъбите са много хранителни, не съдържат много калории. Така например в сурово състояние печурките съдържат 27 калории, а пържени – само 50.

Аминокиселини, фосфор, натрий, витамини В, С и D превръщат гъбите в едно наистина полезно ястие. Фибрите и протеините в тях спомагат за по-бързото засищане. Дори съществуват специални гъбени диети.

6. Ориз

Дивият ориз се смята за един от най-здравословните продукти след зърнените култури. Съдържа минимално количество калории, за сметка на богатото си съдържание на фибри, протеини, триптофан и аминокиселини, които представляват естествено успокоително.

Препоръчително е да консумирате дивия ориз заедно с други продукти, защото е тежка храна. Добавете малко бял или кафяв ориз, за да балансирате.

7. Картофи

Дали картофите са полезни, или вредни за здравето, е един от вечните въпроси – той е и един от най-спорните сред диетолозите. Чак пък вредни – това е силно казано. Не всеки знае, че картофите съдържат по-малко количество нишесте в сравнение с пастата и някои зърнени храни.

Това, което е от най-голямо значение, е начинът, по който се приготвят. Печените картофи със зеленчуци и зехтин или варените картофи не вредят на организма, защото се съхраняват полезните им вещества. Избягвайте да консумирате масло и месо с картофите (особено с пържените).