Чарлз Дарвин, горд притежател на една от най-култовите бради в човешката история, някога е смятал, че буйната грива на лъвовете предпазва гърлото им от нападение на други мъжки. Може би прословутият натуралист е пускал подобна буйна брада умишлено, тъй като сега ново изследване показва, че лицевото окосмение вероятно е еволюирало до своеобразен „щит“ при юмручен бой (и не само).

Никой не може да отрече, че от незапомнени времена мъжете обичат да се удрят един друг в лицето. Огромен брой научни изследвания показват, че всичко – от формата на нашите юмруци до контурите на лицето – е създадено именно с тази цел. Интересно е също така, че въпреки че като цяло брадата се смята за орнамент, тя се асоциира с мъжественост и агресивност.

Имайки предвид всичко това, авторите на новото изследване решават да проверят дали брадата не предоставя някаква своеобразна защита по време на бой. Тъй като е трудно да се получи финансиране за изследване, в което основната цел е да удряш други хора в лицето, екипът решава да създаде изкуствена челюст, която впоследствие покрива с овча кожа. Накрая започва да я налага с тъпи предмети.

Резултатите са красноречиви. По-окосмените проби успяват да абсорбират 37 процента повече енергия от онези, които са били „голи“. Те са се счупили само в 45 процента от тестовете. Тези без никакво окосмение са се чупили почти всеки път.

Според учените овчата кожа, изпълняваща ролята на брада, спомага за забавянето на предмета при установяването му на контакт с модела на челюстта. По този начин ударът се абсорбира по-бавно. В същото време силата на удара се разпространява на по-голяма площ, тъй като индивидуалните косъмчета абсорбират по-голямата част от енергията (в допълнение към самата повърхност).

Изследователите заключват, че брадата в действителност може да намали силата на удар в лицето.

Изследването е публикувано в Integrative Organismal Biology.

Източник: IFLScience