Освен че е сред най-често използваните, джинджифилът е и една от най-полезните подправки на света. Той произхожда от Азия, а по-късно е пренесен в Африка и Южна Америка. Още през Средновековието в Европа полудяват по него. Заради многобройните си положителни ефекти върху организма той си спечелва огромна популярност в западния свят. Дебелият и чепат корен на джинджифила служи не само за овкусяване на различни ястия и приготовление на топли напитки, но помага и срещу редица физически неразположения.

Руският учен Олег Торсунов заявява: Вирусът, който сега върви по света, наистина е опасен. Опасността е в това, че той ограничава възможността на организма да се съпротивлява на бактериалната бронхопневмония. Самият вирус не убива човека, убиват го бактериите, които се размножават в организма след заразата. При това тези бактерии могат да се размножават много бързо. Например, сяда човек в самолета, заразен е преди 7 дни, инфекция е преминала в бактериалния си период. За три часа полет той може да получи оток на белите дробове.“

И добавя: „Имам добра новина за вас. Този вирус се лекува лесно с джинджифил и куркума. Ако пиете лека отвара от малки парченца от корен на куркума или джинджифил с мед, никога няма да се разболеете.“

Повече подробности четете тук:

Ето още ползи от джинджифила:

Срещу мигрена

Мигрената е едно от най-често срещаните страдания в световен мащаб. Както определени хранителни продукти могат да предизвикат пристъпите й, така други са в състояние да я облекчат. Към последните спада джинджифилът. Едно бразилско изследване показва, че 400 милиграма джинджифилов екстракт намалява мигренозната болка и блокира повдигането.

Помощ при диети за отслабване

Въздействието на джинджифила върху храносмилането може да послужи като опора на диетите за отслабване. Той предотвратява пристъпите на глад и поддържа кръвната захар в норма. Според едно иранско изследване, публикувано през 2015 година в местно медицинско списание, съществува връзка между джинджифила и диабет тип 2. Връзката била демонстрирана въз основа на 41 подопитни лица, които в продължение на 12 седмици приемали всеки ден по 2 грама джинджифил на прах, респ. плацебо. Освен това малко джинджифил сутрин потиска апетита и така допринася за отслабването.

Срещу гадене при бременност

Много бременни жени се кълнат в качествата на джинджифила за облекчаване на гаденето. Дали под формата на прах, капсули, пресен корен или чай, джинджифилът е отличен лек срещу гадене по време на бременност.