Една от известните руски психоложки и автор на много книги за възпитанието Людмила Петрановкая разказва как в необичайната ситуация по време на епидемията с коронавируса, е добре да се държим с децата и какво да очакваме.
Подбрахме за вас някои съвети.

Как хората реагират на кризисната ситуация

Когато се сблъскат с някаква опасност, а липсва достатъчно информация, хората обикновено имат 2 вида реакции. Едни избират стратегията на отрицанието и до последно се надяват, че всичко ще се размине и нищо страшно няма да се случи.
Плюсовете на тази стратегия са, че те успяват да съхранят нервната си система. Минусите – че подобно отношение подценява реалната опасност, а това може да доведе до пропуск в определен момент да се погрижат за своята безопасност и за тази на хората около себе си.
Тези пък, които са податливи на паника, започват предварително да се тревожат, да преживяват, да планират, опитват се да предвидят всичко. Това е опасно за нервната им система.

С какво да се занимаваме, когато сме под карантина

Добре е да не изпадаме в дълбок стрес. И по възможност да водим здравословен живот – да се храним нормално, да спим. Защото преумората и безсънието ще влошат състоянието ни, ако се заразим.
Добре е да си повтаряме, че и това ще премине, че животът не свършва дотук, а ще продължи, и е особено важно да съхраним себе си и силите си.
Ще успеем да завършим проектите и планираното, да отгледаме децата, но трябва да имаме достатъчно сили затова.