Учените смятат, че са установили причината за мистериозния скок на случаите на тежък хепатит, от които миналата година пострадаха стотици деца по света. Според три нови проучвания епидемията вероятно е била предизвикана от комбинация от инфекции с често срещани детски вируси. Те смятат, че причината тези иначе разпространени заболявания да действат толкова необичайно е верижният ефект от пандемията от COVID-19, която наруши нормалните вериги на предаване.

Между 6. април и 8. юли 2022 г. Световната здравна организация съобщава за над 1000 вероятни случая на остър хепатит с неизвестна причина при деца в поне 35 държави. Общо 46 деца се нуждаят от чернодробна трансплантация, а 22 губят живота си.

Хепатитът е възпаление на черния дроб. Причините за него могат да са както инфекциозни, така и неинфекциозни. Среща сравнително рядко при децата. Ето защо епидемията през 2022 г. шокира много учени и лекари, които не можеха да си обяснят изненадващия брой случаи.

В рамките на тези последни проучвания изследователи, ръководени от Калифорнийския университет в Сан Франциско, провеждат няколко различни теста за вируси - включително тестове за полимеразна верижна реакция (PCR), метагеномно секвениране и методи за молекулярно изследване - при 16 случая на хепатит при деца от шест американски щата.

Това разкри, че случаите на хепатит при децата са имали ясна връзка с други вируси, като например човешките аденовируси (HAdV), които са били открити при всички пациенти. Адено-асоцииран вирус 2 (AAV2) също е намерен в 93% от случаите, докато специфичен тип аденовирус, свързан с гастроентерит (HAdV-41), е засечен в 11 случая. Освен това в 85,7 % от случаите са открити коинфекции с Епщейн-Бар, херпес и ентеровирус.

Те заключават, че комбинацията от аденовируси и AAV2 има ясна връзка с епидемията.

Малък клъстер от аденовирусни вириони, заснет с трансмисионен електронен микроскоп (ТЕМ). Снимка: CDC/Dr. G. William Gary, Jr./Public Domain.

Адено-асоциираните вируси (AAV) са странни, тъй като не е известно да водят до пряко заболяване при хората. Те обаче могат да причинят здравословни проблеми, когато се свържат с други "помощни" вируси, като аденовирусите, които причиняват настинка и грип. В тези случаи се оказва, че AAV са "отвлекли" аденовирусите, за да им позволят да се размножават в черния дроб и да причинят увреждания.

"Изненадахме се от факта, че инфекциите, които открихме при тези деца, бяха причинени не от необичаен, нововъзникващ вирус, а от често срещани вирусни патогени в детска възраст", казва в изявление професор Чарлз Чиу, директор на Лабораторията по клинична микробиология на Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Тази теория все още е донякъде спекулативна. Пък и тестовете са проведени ретроспективно, което не е най-надеждният начин за научно изследване на подобен проблем.

Въпреки това предишни проучвания стигнаха до заключението, че неотдавнашната епидемия от хепатит сред децата вероятно е била предизвикана от AAV, които са се обединили с аденовируси. Последното изследване е още една индикация, че виновникът може би е бил правилно идентифициран.

Доста необичайно е вирусните инфекции да се държат по този начин. Децата често хващат тези видове зарази, когато започнат да общуват със свои връсници, обикновено без особени проблеми. Мерките за социално дистанциране, наложени по време на пандемията COVID-19, обаче означават, че на децата не е била дадена възможност да се заразят и да придобият имунитет към тези патогени.

Когато мерките за социално дистанциране приключиха, изведнъж много малчугани се заразиха с общи вируси, с които не са се сблъсквали досега.

Именно това кара учените да предположат, че времето на избухване на епидемията от хепатит вероятно има връзка с мерките, които бяха взети при пандемията от COVID-19, а именно – затваряне на училища и детски градини и наложените социални ограничения.

"Възможно е това да е било непреднамерена последица от нещата, което преживяхме през последните две-три години на пандемията“, казва Чиу.

Освен това част от новото изследване установява, че 25 от 27-те засегнати деца са имали необичаен генетичен вариант, свързан с имунната система, което предполага, че генетичното предразположение може да е изиграло роля.

В разговор с "Ню Йорк Таймс" Чиу добавя, че това е било "перфектната буря".

Трите нови проучвания са публикувани в списание Nature (тук, тук и тук).

Източник: IFLScience