Проф. Мира Кожухарова заяви пред БНТ, че повод за притеснение няма, а годишно в страната ни се регистрират по около 100-200 случая на неопределен хепатит, включително и при децата.

"Хепатитът е сериозно заболяване по принцип. Има нужда от лечение, но няма място за паника. Простичко искам да кажа, че това нещо в България го е имало. Какъв е причинителят предстои да бъде доказано, но причина за специално безпокойство няма. Причина да спазваме хигиена, понеже идва лятно-есенният сезон, когато Хепатит А със сигурност ще се разпространява, разбира се, има. И мисля, че един от уроците, който научихме от ковид-пандемията - да си мием ръцете, не е лошо. " - изтъкна тя.

Засега няма данни за връзка между неопределения хепатит и ковид, допълни проф. Кожухарова. Миналата година у нас са регистрирани около 30 случая на неопределени хепатити при децата. Сега властите трябва да наблюдават дали нивото на заболелите ще се повиши.

Към момента няма категорични данни какво причинява неопределения хепатит при децата. Предполага се, че Аденовирус 41 е причината, но той не е доказан при всички случаи