Британски изследователи твърдят, че са постигнали прогрес по отношение на мистериозния хепатит, който засяга малките деца. Според тях сериозното заболяване на черния дроб е свързано с коинфекция на два често срещани вируса (но не и на коронавируса).

Световната здравна организация съобщи за най-малко 1010 потенциални случая от октомври насам, включително 46, които се нуждаят от трансплантация, и 22 смъртни.

Предишни теории смятаха, че мистериозният хепатит всъщност има връзка с често срещани аденовирусни инфекции.

В две нови изследвания обаче, проведени независимо едно от друго и по едно и също време в Шотландия и Лондон, учените установяват, че друг вирус – AAV2 (адено-асоцииран вирус 2) – играе съществена роля и е наличен в 96 процента от всички проучени пациенти.

AAV2 обикновено не разболява човека и не може да се възпроизвежда без помощта на друг вирус, който да му помага.

И двата екипа достигат до заключението, че коинфекция или с AAV2 и аденовирус (или в някои случаи с херпесния вирус HHV6) може да обясни най-добре острото чернодробно заболяване.

„Наличието на вируса AAV2 се асоциира се необяснимия хепатит при децата“, казва Ема Томпсън от Глазгоуския университет, старши автор на шотландското проучване и експерт по инфекциозни болести.

Тя обаче предупреждава, че все още не е сто процента сигурно дали AAV2 предизвиква заболяването или по-скоро е биомаркер за вече съществуваща аденовирусна инфекция, която е трудна за засичане, но всъщност е основният патоген.

Не съществува връзка с коронавируса

И двата труда са публикувани онлайн в „предпечатни“ сървъри и все още не са минали през процедура по анонимно рецензиране. Чак след това ще бъдат публикувани в научни издания.

И двете изследвания не откриват следи от коронавируса в черните дробове на пациентите. Шотландското установява, че около 2/3 от пациентите имат антитела срещу COVID-19, но тази стойност е нормална и съвпада с наличието на антитела в населението като цяло.

Източник: Science Alert