Министерството на здравеопазването на Румъния съобщи за случай на тежък остър хепатит при дете, предаде агенция Аджерпрес. Става въпрос за 5-годишно момиче, прието в специализирана болница на 4 април. При детето не е открита активна вирусна инфекция, а маркерите за автоимунно заболяване са отрицателни. Състоянието на момиченцето е стабилно, то получава симптоматични лекарства и все още е настанено в болница.

Детето не е пътувало в чужбина и няма епидемиологична връзка с друг случай, докладван на Световната здравна организация (СЗО) в Европа, предава БТА. 

По данни на здравното министерство на Румъния, към 21 април регионалният офис на СЗО за Европа е съобщил за 169 случая на тежък хепатит с неизвестна причина (не са открити известни до момента хепатитни вируси) при деца на възраст от един месец до 16 години. Тези случаи са имали чернодробна недостатъчност, често тежка, и високи нива на ензимите, които показват цитолиза на черния дроб и жълтеница. 

Повечето засегнати деца са на 5 години или по-малки и са имали симптоми на гастроентерит (гадене и диария), последвани от жълтеница или пожълтяване на кожата и очите (което означава, че черният дроб реагира и се бори).

Аденовирус F41 е открит в 74 случая. Според агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство това е и най-вероятният причинител. Въпреки това агенцията разследва и други потенциални причини.

Министерството на здравеопазването на Румъния отбеляза, че прави тези разяснения, за да информира обществеността и да премахне спекулациите, които биха могли да предизвикат безпокойство сред родителите.