Връщането на работа след отпуск по майчинство е екстремно предизвикателство, а в комбинация с една глобална пандемия за разкош – още повече. Много родители в момента нямат никаква помощ заради изолацията и затворените градини, а други са принудени да бъдат на първа линия и се разделят с децата си за седмици карантинен период. В най-масовия случай завръщането ви в офиса ще бъде скок в друга действителност – тази на спазваната дистанция, плексигласа между бюрата и маската в джоба. Опицята да приберете детето от ясла на обяд и да постои при вас, рисувайки си или играейки по равно с всички колеги, вече не съществува.

Ето няколко съвета за завръщането ви в работен режим след COVID-19.

1. Помнете, че не се проваляте

Никой не очаква от вас чудеса. Да, ще бъдете супер стресирани. Да, ще ви удари комплекс за малоценност, че не правите „достатъчно“. И нищо от това не е по ваша вина. Вие, майки, давате най-доброто от себе си в този период на преход от детската площадка към позабравеното стъпало на кариерата. Дръжте се със себе си като с най-добър приятел и не си възлагайте супер цели и свръхочаквания.

2. Открийте позитивите

Вероятно сега работите  100% онлайн и това значи, че бебето е с вас нон-стоп. Може би ще успеете да кърмите по-често и да забравите за мъчителните упражнения с помпата.  Ако ви се налага да излизате от вкъщи, за да работите, достатъчно е да запазите спомена от меката кожа и смеха на детето си. Спомнете си, че те ви очакват и нежните ви мигове, макар и по-кратки, ви принадлежат. Където и да откриете позитивите, отчетете ги и ги оценявайте всеки ден.

3. Предоговорете всичко вкъщи

Ако имате партньор в приключението „родител“, сега е момента да предоговорите всички приоритети и ежедневни задачи, които бихте могли да си поделите пълноценно.  Докато сте били по майчинство, със сигурност сте вършили по-голямата част от домакинската работа и е желателно съпругът ви да не ви чака, за да измиете чиниите или да приготвите вечерята.