Различията в тежестта на протичане на водещи заболявания между мъжете и жените са значителни, установи изследване, публикувано в сп. "Лансет пъблик хелт", съобщи АФП.

Авторите му са сравнили продължителността на боледуване при двадесет водещи причини за заболеваемост и преждевременна смърт при мъже и жени на възраст над десет години в седем региона на света в периода 1990-2021 г.

Като цяло загубата на години живот в здраве "изглежда по-голяма при мъжете, особено в резултат на преждевременна смърт, но жените, които живеят по-дълго, страдат повече от болести през целия си живот", обобщават авторите на изследването.

КОВИД-19, сърдечно-съдови и белодробни патологии, диабет, хронични чернодробни заболявания, мускулно-скелетни разстройства, травми при пътни инциденти, депресии, тревожност и болест на Алцхаймер са сред проследените заболявания, пише БТА. Като цяло мъжете са били по-силно засегнати през 2021 г. от проблеми, свързани с преждевременна смърт, като КОВИД, пътни инциденти, сърдечно-съдови, белодробни и чернодробни заболявания, а жените - от мускулно-скелетни, психични и невродегенеративни заболявания, установило изследването.

През живота си жените изпитват по-тежки форми на заболявания и увреждания в сравнение с мъжете, защото средно живеят по-дълго, отколкото мъжете.

През последните тридесет години различията между половете във въздействието на проследените 20 патологии остават стабилни, макар понякога да се усилват, като например при диабета, който сега засяга повече мъже, отколкото преди години, сочи изследването.
Друг важен резултат от изследването е, че различията между здравето при мъжете и жените възниква през юношеството.

Предизвикателството сега е да се създадат, приложат и развият методи за превенция и лечение на основните причини за смъртност и преждевременна смърт, които да отчитат различията между половете от ранна възраст, каза Луиза Сорио Флор от Университета на Вашингтон, водещ автор на изследването.