Сърце и мозък изглежда са по-тясно свързани, отколкото се предполагаше. Ново изследване на американски учени показва, че при хора със слабо сърце мозъкът остарява по-бързо. И то не само при сърдечно болни.

Екип под ръководството на Анджела Джеферсън от университета Бостън анализирал информация за 1500 души на възраст между 34 и 84 години. Тази група в градчето Фрамингам в Масачузетс се наблюдава от 1948 г.

Учените разделили участниците в проучването на три групи на базата на сърдечния им индекс (сърдечният дебит на кв.м обща телесна повърхност): една с индекс под нормата, в която влизали и хора със сърдечносъдови заболявания, една на долната граница на нормата и една на горната граница. Оказало се, че в първата и втората група обемът на мозъка на хората бил значително под този на третата група.

Това означава, че не само тези, които вече страдат от заболявания на сърдечносъдовата система, имат мозък, по-стар с две години от тези с най-добрите показатели. Същият е резултатът и при хората с малко по-нисък от нормалното индекс.

Учените смятат, че взаимовръзката трябва спешно да бъде проучена. Трябва да се изясни дали по-малкият сърдечен дебит води до намаляване на обема на мозъка или зад двете стои друга причина.

„Възможно е по-малкото количество кръв, изтласквано от сърцето, да води до по-малък кръвен приток в мозъка, съответно до по-малко кислород и хранителни вещества за мозъчните клетки”, казва Джеферсън. От друга страна не е ясно дали намаленият мозъчен обем се отразява на интелектуалните способности.