Повече от 30 милиона души по света страдат от болестта на Алцхаймер, която е и най-често срещаната форма на деменция. За съжаление, дори и днес, след всичките дългогодишни изследвания и милионите долари, наляти в нейното изследване, не съществува лекарство и единствените медикаменти, които се предписват на пациентите, са такива, които само облекчават симптомите. Но екип от учени, водени от д-р Рут Ицаки, твърди, че е открил истинската причина за развитието на болестта и това е не друго, а добре известният вирус на херпеса.

Споре Ицаки ефективните срещу херпеса медикаменти ще дадат много положителен ефект и срещу тази форма на деменция, която започва да се приема като един от модерните здравословни бичове на човечеството. Екипът дори твърди, че ще можем да ваксинираме децата си срещу Алцхаймер. Вирусът на херпес симплекс, HSV1, причинява известните язвички по устните на заразените. Но той заразява хората още в ранно детство и остава в латентно състояние в периферната нервна система, т.е. цялата нервна система, която без мозъка и гръбначния мозък. И при наличие на отключващи състояния, като стрес или настинка, той се активира и причинява язвичките.

Екипът е установил, че при голям брой възрастни хора този вирус се съдържа и в самия мозък. След това бе установено, че той води до сериозен риск от развиването на Алцхаймер при хора, които са носители и на специфичен ген, наречен APOE4.

Science Alert