Съвременният щам на вируса, който причинява херпес по човешкото лице, датира от около 5000 години, предаде Франс прес, като цитира авторите на ново британско проучване, пише БТА. “Успяхме да определим, че всички разновидности на съвременните щамове датират от определен период в края на неолита, началото на бронзовата епоха", обясни Кристиана Шайб, която е съавтор на изследването, публикувано в изданието Science Advances.

Това означава, че разпространяващият се сега херпес би бил само на 5000 години, възраст по-малка от предполагаемата. “Малко е изненадващо, защото се предполагаше, че херпесът е еволюирал заедно с човека много дълго време“, заяви пред Франс прес Шайб от Кембриджкия университет. 

Около 3,7 милиарда души по света са заразени за цял живот с херпес симплекс вирус, тип 1 (HSV-1), който причинява лезии по лицето, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО).

Въпреки това, историята на този вирус и начинът, по който се разпространява, остават малко известни, най-вече защото е трудно да се намерят древни примери.

Екипът на Шайб изследва ДНК от зъбите на стотици хора, намерени при древни археологически разкопки. Само четирима от тях са били носители на херпесния вирус, когато са починали. 

Чрез секвениране на генома, учените определят кога се е появила неговата съвременна разновидност.

Първа теория на изследователите е, че преди около 5000 години човечеството е било в период на голяма миграция от Евразия към Европа и това движение може да е повлияло върху вируса.

Според друга хипотеза развитието му може да е съвпаднало с нова културна практика - романтичната и сексуална целувка. „Текстови доказателства започват да се появяват през бронзовата епоха за романтични целувки“, което може да е променило начина, по който се разпространява вирусът, разсъждава Кристина Шайб.

Целувки се споменават за първи път в ръкопис от Южна Азия през бронзовата епоха, което предполага, че практиката може по-късно да е преминала в Европа.

Този вирус обикновено се предава от родител на дете, но целувката би дала нова възможност за преминаване от един на друг гостоприемник, обясни съавторът на изследването.

Целуването „не е универсална човешка черта“, казва още Шайб.

Другият водещ автор на изследването, Шарлот Хаулдкрофт от Кембриджкия униврситет, също е на мнение, че вирус като този, причиняващ херпес, се развива в много по-голям период от време, отколкото този, причиняващ COVID-19.

"Херпесът на лицето се крие в своя гостоприемник за цял живот и се предава само чрез орален контакт, така че мутациите възникват бавно в продължение на векове и хилядолетия“, обяснява тя.

"Генетичните данни за херпеса датират само от 1925 г.“, отбеляза Холдкрофт, като призовава за "по-задълбочени изследвания“, за да се разбере еволюцията на вирусите.

Изследването е публикувано в Science Advances.