Миналата седмица Джъстин Бийбър обяви, че се налага да отмени предстоящите си концерти, тъй като е диагностициран със синдрома на Рамзи Хънт – рядко състояние, което парализира половината му лице.

Симптомите на Джъстин Бийбър

„Заради този вирус, който атакува нервите в ухото ми и лицевите ми нерви – заради това лицето ми е парализирано – казва изпълнителят във видео, публикувано в Instagram. – Както виждате, това око не мига. Не мога да сее усмихна с тази част на лицето си, тази ноздра не мърда – парализата в тази част на лицето ми е пълна.“

Впоследствие Бийбър се обърна към своите разочаровани заради отмяната на концертите фенове – „Просто физически, очевидно, не мога да ги изпълнявам – обяснява той. – Това е доста сериозно, както и сами виждате. Ще ми се случаят да бе различен, но очевидно тялото ми казва да забавя ход и се надявам, че ще разберете. Ще използвам времето, за да си почина и да релаксирам и да се възстановя на 100 процента, за да мога да върша това, за което съм се родил“.

Какво представлява синдромът на Рамзи Хънт?

Според Mayo Clinic той настъпва, когато херпес засегне лицевия нерв край едно от ушите ви. Наред с болезнения обрив, който може да бъде и външен, и вътрешен, този синдром може да предизвика и лицева парализа и дори да доведе до загуба на слуха в засегнатото ухо.

Синдромът на Рамзи Хънт, описан за първи път през 1907 г. от Джеймс Рамзи Хънт, се активира от инфекция на вируса варицела-зостер – същия, който предизвиква варицела и херпес. Това означава, че хората, диагностицирани с което и да е от двете заболявания, са изложени на риск и от синдрома на Рамзи Хънт.

Въпреки всичко този синдром е сравнително рядък. Всяка година 5 на около 100 000 души в САЩ го развиват, сочат данни на Националната организация по редки заболявания.

Синдромът на Рамзи Хънт може да предизвика болезнен обрив в района на ухото и ушния канал, както и остра ушна болка и леко виене на свят, допълва Mount Sinai Health System. Повечето случаи се характеризират и с лицева парализа (в различна степен).

Тези симптоми обаче не се срещат във всеки един случай. Понякога хората страдат само от лицева парализа. Тогава е необходимо да се направи кръвно изследване, което да потвърди, че става дума за синдрома на Рамзи Хънт. В други случаи видимите възпаления се разпространяват към небцето и гърлото.

Заболяването се характеризира и с шум в ушите, болка в ушите и частична загуба на слуха. В някои редки случаи се наблюдават и симптоми като засилване на слуха, загуба на усещането за вкус, гадене, силен световъртеж и сухота в устата или очите. 

Ако състоянието не започне да се лекува до три дни от появата на симптомите, то може да предизвика глухота и перманентна слабост в лицевите мускули, допълва Mayo Clinic. Лекарите предписват антивирусни лекарства от типа на ацикловир или фамцикловир, както и противовъзпалителни кортикостероиди (включително преднизон).

75 процента от хората, които се заразяват със синдрома на Рамзи Хънт, се възстановяват напълно. При  останалите 25 се наблюдават известни дългосрочни щети по някой от нервите.

По време на лечението е препоръчително пациентите да носят превръзка на окото, за да го предпазят от допълнителни наранявания.

Източник: advisory.com