Ранният симптом на болестта на Алцхаймер

20 април 2019 г., 10:29
3837

VGstockstudio / Shutterstock

Лошият сън може да е ранен сигнал за развитието на болестта на Алцхаймер при хора, които нямат неврологични проблеми със здравето, откри ново изследване. Учените са се натъкнали на връзка между определени биологични маркери на Алцхаймер и нарушенията в съня.

“От известно време е известно, че сънят (и особено неговото качество) могат да повлияят на развитието или скоростта на напредването на болестта на Алцхаймер по много различни начини. Така например липсата на сън или внезапното прекратяване на съня могат да доведат до появата и натрупването на т.н. амилоидни плаки, които се приемат като водещия причинител на болестта. Причината за това е функционирането на почистващата система на мозъка – тя започва да действа, след като заспите - обяснява д-р Барбара Бендлин, водещата авторка на изследването. - Но нашето проучване се фокусира не само върху наличието на амилоидни плаки, но и върху съществуването на други биологични маркери в гръбначно-мозъчната течност”.

Изследването е било проведено върху 101 души на средна възраст от 63 години. При всички тях е бил налице риск от развитие на Алцхаймер, въпреки че никой не е проявявал симптомите до момента на проучването.

Резултатите са показали, че при тези от участниците, при които сънят е бил с най-лошо качество, е имало наличие на биологичните маркери за Алцхаймер в гръбначно-мозъчната течност.

“Изключително важно е да се идентифицират рисковите фактори при Алцхаймер - особено на фона на доста притеснителните прогнози и оценки за ефекта на заболяването върху обществото. Така например забавянето на развитието на Алцхаймер със само пет години може да намали броя на случаите в следващите 30 години с 5,7 милиона и да спести 367 милиона долара на здравеопазването”, коментира д-р Бендлин. 

Psy Blog

Ключови думи:
Коментари